Τα 35 χρόνια τους γιορτάζουν η Φιλαρμονική και η Μικτή Χορωδία του δήμου Καλαμαριάς

Τα 35 χρόνια από την ίδρυσή τους θα γιορτάσουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, με μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.

Τα δύο εξηκονταμελή σχήματα συμπράττουν και θα παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο “Πνευματικό Εμβατήριο”, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Τη μεταγραφή για την Φιλαρμονική Ορχήστρα, έκαναν οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος και ο Γιάννης Κούκας. Σολίστ είναι η Θάλεια Μαυρίδου, θα τραγουδήσει ο Χρήστος Στόϊκος, στο μπουζούκι θα είναι ο Γιώργος Καραμφίλλης, στην κιθάρα ο Ανδρέας Τσιμπανογιάννης και στο πιάνο η Μαρία Τσομίδου.

Το ποίημα, είναι ένας παραινετικός οίστρος για την αναγέννηση της Ελλάδας μετά τη λαίλαπα του πολέμου και της κατοχής, γράφτηκε από τον Λευκαδίτη ποιητή το 1945. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε το έργο για συμφωνική ορχήστρα και μικτή χορωδία το 1969, όταν ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, ιδρύθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάϊο του 1983 και ξεκίνησαν τις πρόβες τους  το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, με μαέστρο τον Κωνσταντίνο Σαμσαρέλο (1927 – 1996). Η αγάπη των Καλαμαριωτών για τη μουσική και τον πολιτισμό γενικότερα και η αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, γρήγορα ανέδειξαν τα  δύο πολυμελή και κατά τεκμήριο αξιόλογα σχήματα, τα οποία κάθε χρόνο παρουσιάζουν σε ένα ευάριθμο αριθμό εκδηλώσεων πληθώρα έργων του Ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Αμφότερα έχουν πραγματοποιήσει, αποστολές για συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) και στην Αμερική (Η.Π.Α. και Καναδά), καθώς και καρποφόρες συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συμμετείχαν στις περισσότερες συναντήσεις- φεστιβάλ στη χώρα και παρουσίασαν αφιερώματα με την παρουσία – συμμετοχή των συνθετών: Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανού, Νίκου Κηπουργού και Διονύση Σαββόπουλου. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία διευθύνει από το 1991 και 1997 αντίστοιχα ο Γιάννης Κούκας. Στο φυτώριο διδάσκει από το 2014 ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.

Είσοδος ελεύθερη.