Τα ακτινίδια της Καβάλας ταξιδεύουν στην Απω Ανατολή, τον Καναδά και τις αραβικές χώρες

Σε τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς, του Καναδά, του Χονγκ Κονγκ και του Ντουμπάι, προωθούνται πλέον τα ακτινίδια, μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια της εύφορης πεδιάδας του Νέστου, μέσω τεσσάρων αγροτικών συνεταιρισμών του Δήμου Χρυσούπολης, που συμμετέχουν στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi.

Οι παραπάνω αγορές αποτελούν στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη εγκρίνει κονδύλιο ύψους 3.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση των προαναφερόμενων αγροτικών προϊόντων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι η αρχή έγινε με τον Καναδά, ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και στα τέλη Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία των παραγωγών επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι.

«Είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Μετράμε εξαγωγές και προς τις τρεις χώρες, ενώ το ενδιαφέρον μεγαλώνει συνεχώς. Θα έχουμε μια περαιτέρω βελτίωση στις πωλήσεις προς αυτές τις περιοχές. Έρχονται μεγάλες προοπτικές για το καβαλιώτικο ακτινίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε επιπλέον δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος Premium European Kiwi, για προωθητικές δράσεις, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία και το άνοιγμα των καινούργιων αγορών. Το ακτινίδιο δε θα μένει στις αποθήκες, θα πωλείται και έτσι θα επιλέγουν οι παραγωγοί που θα το δίνουν, αντί να παρακαλάνε».