Τα χρέη προκαλούν… παχυσαρκία

Οι οικονομικές δυσκολίες και τα χρέη συνδέονται με την… παχυσαρκία απέδειξε μελέτη που έγινε στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των παχύσαρκων είναι 11% ενώ μεταξύ των ατόμων που έχουν υπερβολικά χρέη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που έχουν χρέη ήταν νέοι με χαμηλό μαθησιακό επίπεδο ενώ παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης και πολλοί απ’ αυτούς κάπνιζαν πολύ.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στη γένεση της παχυσαρκίας είναι ψυχολογικοί γι’ αυτό το στρες και η κατάθλιψη που νιώθουν τα άτομα αυτά λόγω των χρεών που τους πιέζουν, τους κάνει να βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό. Έτσι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού νομίζοντας ότι έτσι αμβλύνουν κατά έναν τρόπο τα συμπτώματα που βιώνουν.

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή είναι πιο ακριβή γι’ αυτό πιθανότατα καταφεύγουν σε φαγητά που είναι μεν φθηνότερα αλλά είναι επίσης πλούσια σε ενέργεια όπως τα γλυκά ή τα λιπαρά σνακ. Τα χρέη δυστυχώς δεν τους αφήνουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν τροφές που είναι καλύτερες για την υγεία τους.

Ακόμη η παχυσαρκία τους κάνει ακόμα πιο φτωχούς και πιο χρεωμένους καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να βρουν εύκολα εργασία από ό,τι τα άτομα με κανονικό βάρος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η παχυσαρκία συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις καθώς, η οικονομική ανέχεια δεν δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ψυχαγωγηθεί, να ασκηθεί ή να παραβρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματά του και συγχρόνως θα κάνουν καλό στην υγεία του.

Όπως λένε, δυστυχώς τα χρέη οδηγούν τους πολίτες στο να έχουν μια κακή υγεία και κατ’ επέκταση κάκιστη ποιότητα ζωής. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει με το χειρότερο τρόπο τα περισσότερα νοικοκυριά σε παγκόσμιο επίπεδο.