Τα δέκα ψέματα του Σίμου Δανιηλίδη για το κλείσιμο των σχολείων

Του Γιάννη Πανόπουλου*

Το θέατρο του παραλόγου έχει, ακόμη και στο θέμα των σχολείων που κλείνουν στο δήμο Νεάπολης, πρωταγωνιστή το δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Συμεών Δανιηλίδη, ο οποίος θα έπαιρνε με διαφορά και το ρόλο της θεατρικής κωμωδίας «Ζητείται ψεύτης» του Δ. Ψαθά.

Οι γονείς και οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Σεπτεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για την αναστολή λειτουργίας και μεταφοράς των σχολείων τους δεν πήραν απαντήσεις παρά μόνο ψέματα!

Και ακόμη περισσότερα άκουσαν από τον Συμεών Δανιηλίδη σε εκπομπή της ΕΡΤ3. Ξεδιάντροπα βγήκε και επιτέθηκε σε όλους και σε όλα, αμφισβητώντας όλα τα επιχειρήματα των γονιών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: τα σχολεία να παραμείνουν στις γειτονιές τους. Τι άλλο συμφέρον θα μπορούσαν να έχουν μαθητές και γονείς; Φυσικά στο δημοτικό συμβούλιο ο ΨΕΥΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ άφησε υπονοούμενα και για… συμφέροντα των γονέων… Ρίχνει το δόλωμα με τα ψέματά του και όσοι τσιμπήσουν. Μόνο όσοι γνωρίζουν το πρόβλημα μπορούν να δουν και τα ψέματα…

⦁ 1ο Ψέμα του Συμεών Δανιηλίδη: «Το 12ο σχολείο είναι ετοιμόρροπο, επικίνδυνο».

Οι γονείς έμειναν άναυδοι από την ευκολία με την οποία ξεστόμισε ο Σ. Δανιηλίδης το πρώτο του ψέμα ότι το σχολείο είναι ετοιμόρροπο. «Αν γίνει σεισμός θα πέσει το κτίριο», είπε ο ΨΕΥΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, στεκόμενος με αδιαφορία στην απαίτηση των γονιών να δουν κάποιο επίσημο πόρισμα, ότι είναι ακατάλληλο.
Η αλήθεια: Υπάρχει πόρισμα καταλληλότητας από την Επιτροπή Καταλληλότητας πριν από πέντε χρόνια κατά την τελευταία μίσθωση του κτιρίου. Οι γονείς εξοργισμένοι ζήτησαν το λόγο γιατί, εφόσον ήταν τόσο επικίνδυνο, έστελνε τόσα χρόνια τα παιδιά τους εκεί.

⦁ 2ο ψέμα του Συμεών Δανιηλίδη: «Από πέρυσι ενημερώθηκαν οι γονείς»

Οι γονείς έμειναν ενεοί όταν στο δημοτικό συμβούλιο πληροφορήθηκαν από τον ΨΕΥΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ότι γνώριζαν από πέρυσι για την αναστολή λειτουργίας και μεταφορά των σχολείων τους.
Η αλήθεια: Ο ίδιος αποδομεί τα λόγια του: «Το υπουργείο μας παρότρυνε να προχωρήσουμε στην μετακίνηση, αλλά εμείς το καθυστερήσαμε για να το συνειδητοποιήσουν οι γονείς» (δήλωσή του στην ΕΡΤ3).
Οι γονείς ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή, 1 Σεπτεμβρίου, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Οι γονείς φώναζαν στο δημοτικό συμβούλιο, ότι το έμαθαν τελευταία στιγμή. Νηπιαγωγός επιτέθηκε στη διοίκηση για το ότι δεν μπορεί να μετακομίσει σε τρεις μέρες το τεχνικό και σχολικό υλικό του νηπιαγωγείου!

⦁ 3ο Ψέμα του Συμεών Δανιηλίδη: «Το υπουργείο μας παρότρυνε να μεταφέρουμε το 12ο δημοτικό» (δήλωσή του στην ΕΡΤ3)
Η αλήθεια: «Κάναμε δύο προτάσεις πέρυσι στο υπουργείο Παιδείας να καταργηθεί, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές!» (δήλωση στο δημοτικό συμβούλιο από τον Σίμο Δανιηλίδη και από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη). Αντίθετα το υπουργείο ποτέ δεν θέλησε να φύγει το σχολείο από την περιοχή, γι’ αυτόν τον λόγο αρνήθηκε την κατάργηση.

⦁ 4ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Τα παιδιά του 12ου αυλίζονται στο δρόμο, στο οδόστρωμα και είναι επικίνδυνο!» (δήλωσή του στην ΕΡΤ3)
Η αλήθεια: Στην εγκεκριμένη από τη διοίκηση του δήμου πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση του σχολείου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η πρόταση είναι να καταργηθεί το 12ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης. Στεγάζεται σε οικόπεδο 1.150 τ.μ. (αυλή και κτίριο μαζί). Πρακτικό της συνεδρίασης 23/5-12-2016 του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης – Μεταβολές σχολικών μονάδων. Η αυλή είναι περιφραγμένη, ασφαλής και λειτουργική και υφίσταται εδώ και δεκαετίες.

⦁ 5ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Οι γονείς του 12 Δημοτικού συμφωνούν με τη μετακίνηση του σχολείου».
Η αλήθεια: Οι γονείς συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο εξοργισμένοι, όχι φυσικά για να επικροτήσουν, αλλά για να αντιδράσουν. Αυτονόητο το συμπέρασμα. Οι γονείς δεν συμφωνούν!

⦁ 6ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Οι οικίες των παιδιών είναι πιο κοντά στα νέα σχολεία!» (δήλωσή του στην ΕΡΤ3)
Η αλήθεια: Αυταπόδεικτη η αλήθεια από την αγανάκτηση των γονιών που είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε μεγάλες αποστάσεις, πληρώνοντας το κόστος και της ψυχολογικής ταλαιπωρίας και του οικονομικού βάρους. Η οδός Ρήγα Φεραίου, που είναι στα όρια του Δήμου, απέχει πάνω από 1.600 μ. από τον υποδοχέα δηλαδή το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, που βρίσκεται ψηλά δίπλα στη Μητρόπολη.

⦁ 7ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν φρόντισαν να χτιστούν σχολεία στην περιοχή των Συκεών, όπως στην Πέτρου Λεβαντή».

Η αλήθεια: Από την εποχή του Παναγιώτη Αφαλή, το 1988, τα 9 στρέμματα της περιοχής «Πέτρου Λεβαντή» είναι ενταγμένα στο Γενικό Πολεοδομικό για κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων. Από το 1994 είναι δήμαρχος ο Συμεών Δανιηλίδης. Ποιος άραγε δεν προχωρά στην κατασκευή σχολείων εδώ και 23 χρόνια; (!!!). Η Περιφέρεια έχει πληρώσει πάνω από 1.500.000 ευρώ για τις μετακινήσεις των μαθητών της περιοχής.

⦁ 8ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του 12ου είναι υποψήφιος κάποιου κόμματος φίλα προσκείμενου σε παράταξη της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις»

Η αλήθεια: Πρώτον: ενάντια στην απόφαση του ΨΕΥΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ είναι όλη οι κοινωνία και σύσσωμη η αντιπολίτευση και όχι μια παράταξη. Δεύτερον: Όταν πριν από 15 χρόνια με ανάλογο τρόπο γκρέμισε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Συκεων, όπου πάλι όλος ο κόσμος ήταν αντίθετος, μαζί και εμείς, ποιον υποψήφιο εξυπηρετούσαμε; Εμείς και όλη η Αντιπολίτευση ήταν αντίθετη στην απόφασή του, τον Απρίλιο, να καταργήσει τα τρία Νηπιαγωγεία των Συκεών. Σε ένα από αυτά ιδιοκτήτης είναι υποψήφιος της δικής του Παράταξης. Μήπως, με τη στάση μας, υποστηρίξαμε τα δικά του ιδιωτικά συμφέροντα και όχι την αντίθεσή μας στην πολιτική του Δημάρχου.

⦁ 9ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Τα παιδιά θα φύγουν από το ακατάλληλο εκπαιδευτήριο και θα πάνε σε ένα από τα πιο υπερσύγχρονα εκπαιδευτήρια».

Η αλήθεια: Πράγματι το 8ο ΔΣ Νεάπολης ήταν όχι μόνο υπερσύγχρονο, αλλά και το σχολείο του μέλλοντος. Με τα χρήματα και τους κόπους των γονέων δημιουργήθηκαν αίθουσες Διαδραστικού Πίνακα, Βιβλιοθήκης, Μουσικής, Χορού και θεάτρου κ.α., οι οποίες τώρα καταργούνται και μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας για να στεγάσουν τα 6 νέα τμήματα. Έτσι το «υπερσύγχρονο εκπαιδευτήριο γίνεται εκπαιδευτήριο της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Πάμε πίσω ολοταχώς.

⦁ 10ο ψέμα Συμεών Δανιηλίδη: «Δεν έφερα εγώ την Αστυνομία στο δημοτικό συμβούλιο».

Η αλήθεια: Ποιος θα έφερνε την Αστυνομία και γιατί; Οι γονείς; Η αντιπολίτευση; Ποιος φοβόταν τις αντιδράσεις; Ή ποιος ήθελε να εκφοβίσει τους γονείς:

Αρνούμαι να συνεχίσω, κ. Δανιηλίδη, να απαριθμώ τα ψέματά σας. Γιατί εκτός από το θεατρικό «Ζητείται ψεύτης», στο οποίο θα μπορούσατε να είστε ο καλύτερος πρωταγωνιστής, υπάρχει και μια ελληνική ταινία για τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα με τίτλο «Υπάρχει και φιλότιμο»…

Τουλάχιστον απέναντι στην κοινωνία οφείλουμε να έχουμε ως πολιτικοί ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Να μην εκφυλίζεται ο θεσμός του Δημάρχου, ένας από τους λίγους που ακόμα κρατιέται, κάπως, εκτός από το κάδρο του ορυμαγδού.
Εσείς όμως, κ. Δανιηλίδη, δεν αφήνετε με τίποτα το ρόλο του ψεύτη στην κωμωδία του Ψαθά. Άλλωστε για το ρόλο του Κωνσταντάρα στο «Υπάρχει και φιλότιμο» δεν θα σας διάλεγαν ποτέ…

Γιάννης Πανόπουλος είναι π. Δήμαρχος Συκεών και Δημοτικός Σύμβουλος της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης του δήμου Νεάπολης – Συκεών