«Τα καφενεία του Παπαδιαμάντη» από το Θέατρο Γιάφκα

Η παράσταση «Τα Καφενεία του Παπαδιαμάντη», που βασίζεται σε πέντε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Απόλαυσις στη γειτονιά», «Το ψοφίμι», «Η γραία κ’ η θύελλα», «Το θαλάσσωμα», «Ο Αμερικάνος») θα ανεβεί για τρεις μόνο παραστάσεις, 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, στο θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης από το Θέατρο Γιάφκα. 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο μποέμ, ο παιγνιώδης, ο καφενόβιος, αυτός που έλεγε «από μικρός εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας». Ενας Παπαδιαμάντης όχι μόνο της εκκλησίας, της νοσταλγίας, της συγγραφής και της μετάφρασης, αλλά και του καφενείου, της ευωχίας και της μουσικής. Παρατηρώντας και περιγράφοντας τους νεοέλληνες με τη γνωστή λυρική γλώσσα του, ιχνογραφεί κοινωνικά και πολιτικά σχόλια – γελοιογραφίες. Ένα ελαφρύ πάτημα στη σκληρή καθημερινότητα, μια ειρωνεία που δεν δικάζει αλλά συμπαθεί. Ένας Παπαδιαμάντης που μας κλείνει το μάτι και μας λέει: «Έτσι είμαστε, γι’ αυτό είμαστε έτσι!»

Σκηνοθεσία – θεατρική διασκευή: Μαρία Βλάχου. Μουσικές επιλογές: Δώρα Βελισσάρη. Παίζουν: Δώρα Βελισσάρη, Μαρία Βλάχου, Γιάννης Δίκος, Άλκηστη Κεπαπτσόγλου, Κώστας Κυρίτσης, Λίζα Μαμακούκα, Θανάσης Παντελής, Θόδωρος Σαμαράς, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Ζάχος Χιονίδης. Αφηγητής: Γιάννης Ταξιάρχου. Παραστάσεις: 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017.  Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο 21:30 και Κυριακή στις 20:00. Εισιτήρια: Κανονικό 8,00€, Φοιτητικό, ανέργων 5,00€.