Τα «μαργαριτάρια» της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο

Έχει σημασία το τι θα ψηφίσει κανείς στις Ευρωεκλογές για τη ζωή του, την καθημερινότητά του, το μέλλον του; Ασφαλώς και έχει – άλλωστε το 70% των πραγμάτων που έρχονται στη συνέχεια σε κάθε κράτος – μέλος ξεκινούν από την ΕΕ. Είναι σαφές ότι αλλιώς χειρίζονται τα θέματα οι προοδευτικοί, οι Πράσινοι και οι αριστεροί ευρωβουλευτές, σε σχέση με τους δεξιούς, τους νεοφιλελεύθερους, τους συντηρητικούς για να μην μιλήσουμε βεβαίως για τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές…

Για να δούμε λοιπόν, τι στάση κράτησε η Ν.Δ. σε ορισμένα κομβικά θέματα; Όπως θα παρατηρήσετε, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές κατακτήσεις, ακόμα και η κλιματική αλλαγή, αποτελούν ίσως άγνωστες λέξεις για κάποιους από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., αν όχι για όλους… Και σαφώς η στάση τους ήταν σχεδόν πάντα υπέρ των δανειστών και κατά της χώρας.

Επαγγελματίες οδηγοί:

Όσον αφορά τα ζητήματα των φορτηγατζήδων, όπως ανέδειξε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου καταψήφισαν:

 • Τροπολογία ώστε να μην ξεπερνούν ημερησίως τις 8 ώρες εργασίας.
 • Τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.
 • Τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες εργασίας για δύο διαδοχικές εβδομάδες.
 • Τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης.
  Να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω τα καταψήφισαν χέρι-χέρι με την Ακροδεξιά…

Ετήσιες εκθέσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 2016 – 2017

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., υποστήριξαν θέσεις αντίστοιχες με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταψηφίζοντας:

 • Τροπολογία για την προστασία των καταναλωτών αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.
 • Τροπολογία σχετικά με τις σχέσεις της ΕΚΤ με τρίτα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά συμφέροντα – καταψήφισαν επίσης Εύα Καϊλή και Μίλτος Κύρκος.
 • Τροπολογία που ζητάει από την Κομισιόν να ενεργοποιήσει την διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών για κράτη-μέλη με οικονομίες που έχουν πολύ υψηλά πλεονάσματα, γεγονός που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης – καταψήφισε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 • Τροπολογία όσον αφορά το δικαίωμα στη στέγαση και τη μείωση των κόκκινων δανείων.
  Οικιακό Προσωπικό και Προσωπικό Φροντίδας

Η έκθεση της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που αναγνωρίζει δικαιώματα σε ανθρώπους που ως τώρα θεωρούνται αόρατοι – για όποιον το αμφισβητεί, ας δει τα πρόσφατα εγκλήματα στην Κύπρο. Κατά της έκθεσης ψήφισε η Μαρία Σπυράκη…

InvestEU

Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (δήθεν) κόπτεται για τα ζητήματα των επενδύσεων και του περιβάλλοντος, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν:

 • Τροπολογία για κινητοποίηση πόρων για επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα – το καταψήφισαν και οι ευρωβουλευτές της Ελιάς.
 • Τροπολογία που ζητάει γεωγραφικά κριτήρια των υλοποιούμενων επενδύσεων τα οποία θα βοηθούσαν ιδιαίτερα κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Νότος.
 • Τροπολογία ενάντια σε επενδυτικές ενέργειες που μολύνουν το περιβάλλον και απειλούν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την Συμφωνία του Παρισιού.

Διπλωματία στον τομέα του κλίματος

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL κατέθεσε τροπολογία που καλούσε για καθιέρωση παγκόσμιου ορισμού του όρου «κλιματικός πρόσφυγας» στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη θέσπιση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για τους εκτοπισμένους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για την προστασία των κλιματικών προσφύγων. Σχεδόν όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -και μαζί τους οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μαρία Σπυράκη – ψήφισε την διαγραφή της τροπολογίας.

Πρόοδος ελληνικού προγράμματος

Πέρα από τις ψηφοφορίες, η στάση της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα στην Ολομέλεια ήταν «θλιβερή», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Τον Φεβρουάριο του 2017 μάλιστα,αδιαφορώντας πλήρως για το συμφέρον της χώρας η κ. Σπυράκη επιτέθηκε κατά του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που επιβεβαίωνε τα θετικά στοιχεία και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας… Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντίστοιχες ομιλίες Κύρτσου -μετά και από ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου- και Κεφαλογιάννη.

Πρέσπες – Βόρεια Μακεδονία

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απομονώθηκαν πλήρως από όλες τις δημοκρατικές πτέρυγες της Ολομέλειας, ακόμα κι από το ίδιο τους το κόμμα, το ΕΛΚ. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Δ. Παπαδημούλης ανακοίνωνε τη Συμφωνία στο σώμα, καταχειροκροτήθηκε, ενώ όταν πήραν τον λόγο να μιλήσουν ο κ. Κεφαλογιάννης – αλλά και η Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ 25 πλέον βεβαίως, βεβαίως – ακούστηκε…γιούχα…

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένα πιο προοδευτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι ένας προοδευτικός πρόεδρος της Κομισιόν θα αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικά τα θέματα της ανεργίας, της συνοχής, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των επενδύσεων. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. -και όχι μόνο- απέδειξαν πολλές φορές την τελευταία πενταετία ότι δρουν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, ενώ δεν έχουν καμία επαφή με τις ανάγκες των εργαζομένων, των αδύναμων, των διαφορετικών – αντίθετα ψηφίζουν διαρκώς απέναντι στις ανάγκες τους. Ανάγκες που υπερασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με σθένος, τόλμη και με σημαντική επιρροή. Στις εκλογές στις 26 Μαΐου λοιπόν, η ψήφος στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για μια πιο δημοκρατική, κοινωνική και δίκαιη Ευρώπη είναι ψήφος για το συμφέρον μας.

tvxs