Τα μεγάλα διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ – Το χρονοδιάγραμμα προς το συνέδριο

Προς ένα «ανοιχτό» κόμμα, “προεδροκεντρικό” αλλά και πολυτασικό, δομημένο από πάνω προς τα κάτω ή προς ένα κόμμα των μελών, με ενιαίες αλλά και αποκεντρωμένες συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες; Προς ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που επιμένει στον πολιτικό και οικονομικό μετασχηματισμό ή προς ένα σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό που θα διεκδικεί ένα «ήπιο» καπιταλισμό και μία αστική δημοκρατική ευταξία;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σ’ αυτά τα δύο κεντρικά πολιτικά ζητήματα, δηλαδή στο ιδεολογικοπολιτικό και στο οργανωτικό, θα αναμετρηθούν θέσεις και απόψεις, ενόψει του συνεδρίου που σχεδιάζεται για το τέλος του χρόνου. Πάντως όλοι συμφωνούν στην ανάγκη, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις διαδικασίες και τη νοοτροπία του κόμματος του 4%, ενώ κανείς δεν θέτει, προς το παρόν, θέμα ηγεσίας, παρότι προωθείται επικοινωνιακά, η πρόταση για αλλαγή του γραμματέα της ΚΕ. Υπάρχουν όμως πολλές διαφωνίες για τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κόμματος. Επί παραδείγματι, μείζον ζήτημα θεωρείται ο τρόπος της εκλογής του προέδρου του κόμματος. Αν δηλαδή θα εκλέγεται από τα όργανα του κόμματος ή απευθείας από τους πολίτες, που εγγράφονται στα κομματικά μητρώα και ψηφίζουν ελεύθερα, διαδικασία που ακολουθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα προβληματισμός υπάρχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία θα συγκλίνουν σε ένα ενιαίο κόμμα ή θα δημιουργηθεί ένα νέο συνεργατικό κόμμα ομπρέλα.

Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί ηγεσία και στελέχη, είναι ο χρόνος του συνεδρίου. Η πλειοψηφία φέρεται να συμφωνεί ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει γύρω στα τέλη του έτους ή το πολύ στις αρχές του 2020. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη, που υποστηρίζει ότι οι διεργασίες πρέπει να πάρουν το χρόνο τους και να μην υπάρξουν βιασύνες και το συνέδριο να γίνει την άνοιξη του 2020.

Ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου

Με αυτά τα δεδομένα ο εσωκομματικός διάλογος, έχει ήδη έχει ξεκινήσει και τα δύο βασικά στρατόπεδα, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και οι τριβές, έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται, να παίρνουν θέσεις μάχης και να τοποθετούν τα κομμάτια τους στη σκακιέρα. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες, όπως και η προσπάθεια εγγραφής νέων μελών, αναμένεται να μπουν σε πιο συντεταγμένη τροχιά αμέσως μετά της ΔΕΘ, με τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου να έχει ορίσει τα βασικά στάδια:

  • Αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα ορίσει το πλαίσιο και τους όρους της πορείας του κόμματος προς το Συνέδριο.
  • Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε τα στελέχη της Συμμαχίας να καταθέσουν και να σχηματοποιήσουν τις δικές τους προτάσεις για τις διαδικασίες ανασυγκρότησης.
  • Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να συζητήσει και να επικυρώσει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της Π.Γ και του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας.
  • Αρχές Οκτωβρίου θα συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, στην οποία θα μετέχουν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η εν λόγω Επιτροπή θα αναλάβει να συγκροτήσει επιτροπές ανά περιφέρεια και νομό, να εκκινήσει τις διαδικασίες εγγραφής νέων μελών και να συντονίσει και να καθοδηγήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες και εκδηλώσεις προς το συνέδριο, στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.
  • Δημιουργείται και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορεί να διεξαχθεί προσυνεδριακός διάλογος αλλά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Στο ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα στην παρούσα μετεκλογική φάση, σαφώς είναι κλίμα περισυλλογής και αναστοχασμού, με τον Αλέξη Τσίπρα, να φέρεται αποφασισμένος να προωθήσει και να υλοποιήσει τον μετασχηματισμό του κόμματος, σε ένα φορέα που θα εκπροσωπεί τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στον αντίποδα υπάρχουν στελέχη και απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει, με το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, να «απολέσει τη αριστερή ψυχή του». Όμως, εν τέλει, όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή και τη δυναμική του εγχειρήματος. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με τον άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Όπως τόνισε «δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο. Για εμάς, η έννοια της ενεργού συμμετοχής στην πολιτική εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή, τη συλλογικότητα και τις δημοκρατικές αξίες»…