Δεν συγκροτείται ΕΣΡ – Ποιοι είχαν προταθεί

Η πρόταση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση ΕΣΡ δεν συγκέντρωσε τα 4/5. Υπέρ της ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, «παρών», οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων. Ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το αίτημα αναβολής που είχαν διατυπώσει κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης.

«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».

Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ είχε προταθεί ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου ο καθηγητής Γιώργος Πλειός. Ως μέλος διανύει θητεία η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτάθηκαν:

– Ο καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης

– Η δικηγόρος καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

– Η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά

– Η διδάκτωρ Αγγελική Σγώρα

– Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος

– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες Κωνσταντίνος Τσακίρης