Τα παλίμψηστα* των άγιων πατέρων, της ΝΔ και του ΣΚΑΪ

Δεν ξέρω πώς φαντάζονται τον ταπεινό Ναζωραίο οι παπάδες της Χίου που αρνήθηκαν να συνδράμουν τους πρόσφυγες και να τους προσφέρουν μια στέγη σε αποθήκες (που στο κάτω κάτω ο μητροπολίτης τους τη ζήτησε), αλλά προφανώς και θα τον βλέπουν να κινείται με Φεράρι, να φοράει μεταξωτούς χιτώνες (δέκα, και να μη δίνει ούτε τον έναν), να επικοινωνεί κάθε πρωί με τον χρηματιστή του κ.λπ.

Κατά συνέπεια οι επί της γης ατζέντηδες του βρίσκουν θεμιτό να να πληρώνονται για κάθε «μυστήριο» που προσφέρουν στους πιστούς: γάμο, βάφτιση, κηδεία, τρισάγιο κ.λπ. και να θεωρούν μίασμα ό,τι ξεφεύγει από τα δικά τους μαγικά και την παρωχημένη μεταφυσική τους.

Βλέπετε, ο μισθός που τους πληρώνουμε όλοι, πιστεύουμε δεν πιστεύουμε, είναι για τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια.

Περίμενα να αντιδράσει ο πρώτος τη τάξει άγιος, αλλά αυτός έχει άλλες δουλειές: να εξαναγκάσει τον Γαβρόγλου να συναινέσει ώστε να διδάσκονται τα παιδιά μέσω των Θρησκευτικών πώς να γίνονται βολικοί υπήκοοι, να υπερασπίζεται τον χουντικό Αμβρόσιο, να ψάχνει να βρει τα μαλακά στα οποία θα πέσει η απάτη στην ΜΚΟ της Εκκλησίας κ.λπ.

Γενίκευση κόντρα στις γενικεύσεις

Είμαι ένα από τα ελάχιστα παιδιά της γενιάς μου που δεν πήγαν κατηχητικό (όλη η τάξη πήγαινε κάθε Σάββατο για κατήχηση, «εθελοντικά» και συντεταγμένη, στον Αγιο Μηνά Θεσσαλονίκης), διότι ο πατέρας μου τόλμησε -αφού πρώτα μου εξήγησε- το αδιανόητο.

Ετσι, ομολογώ ότι από παιδί δεν συμπαθώ τους ρασοφόρους, είτε παρουσιάζονται με γλυκό χαμόγελο είτε με το σύνηθες κυνικό και γεμάτο κακία βλέμμα για ό,τι διαφορετικό από αυτούς. Οι παπάδες (και γενικεύω, όπως κι αυτοί πράττουν όταν αναφέρονται σε κομουνιστές, αλλόδοξους ή ομοφυλόφιλους) διδάσκουν από άμβωνος το μίσος, είναι πάντα δίπλα στους έχοντες, προβάλλουν τη «φιλανθρωπία» έναντι της αλληλεγγύης και ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν -όταν οι αδέξιοι κυβερνήτες τους το επιτρέπουν.

Οι ορθόδοξοι ή καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι, ευαγγελικοί κ.λπ. μουτζαχεντίν, μισούν εξίσου με τους μουσουλμάνους τους υλιστές** (ας μάθουν τι σημαίνει ο όρος επιτέλους) ή τους αγνωστικιστές. Και όλοι ευλογούν από κοινού τους πολέμους, τους φόνους, τις καταστροφές…

Πάνω στην πρακτική αυτήν, βάζουν τα δουλικά ή εξαρτημένα τους ΜΜΕ να φτιάχνουν το παλίμψηστο που καλύπτει το γνήσιο με το πλαστό. Να τους εμφανίζει σαν τους καλούς παππούληδες, που ποτέ δεν είναι ομοφυλόφιλοι, μακρυχέρηδες, μισάνθρωποι, πολεμοκάπηλοι και πάντα πρόθυμοι να σκύψουν στο κάθε ντοβλέτι.

Τα «καλά» ψέματα

Από κοντά, τα εξαπτέρυγα τους, δηλαδή τα αστικά κόμματα και κάποια «πικραμένα», φτιάχνουν τα δικά τους παλίμψηστα, θαρρείς και είμαστε όλοι χρυσόψαρα, αλλά βλέπετε τώρα η τεχνική είναι τζάμπα και η χρήση συχνοτήτων δεν κοστίζει ακόμη στα αφεντικά.

Πώς κάνεις πόλεμο στην κυβέρνηση; Ρίχνεις ένα δακρύβρεχτο για το προσφυγάκι που δήθεν πέθανε από το κρύο στα Διαβατά κι ας είσαι από αυτούς που ξεσκίζονται να μην παρασχεθεί καμιά διευκόλυνση στους κολασμένους της Μέσης Ανατολής. Φυσικά, όταν δεν έχεις κρυώσει, δεν έχεις πεινάσει, όταν νομίζεις ότι τα παιδιά σου -ό,τι κι αν γίνει- θα είναι πριγκιπόπουλα, γιατί να διστάσεις;

Κι όταν επιχειρείς να κάνεις νοθεία στις εκλογές του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας και βγαίνει ο τηλεκαβγατζής αντιπρόεδρος σου και τα βαφτίζει προβοκάτσια, έ, το έχεις το «ηθικό» σου πλεονέκτημα, εξαφανίζοντας το γεγονός και προβάλλοντας τα «θέλω» σου. Ετσι, κι ο φανατικός επίγονος των ταγματασφαλητών που ψηφίζει Χρυσή Αυγή, νιώθει δικαιωμένος για τους δικούς του τρόπους, μεθοδεύσεις, επιλογές, χάρη στα νεοδημοκρατικά τερτίπια! Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο…

Τώρα, κάποια άλλα παλίμψηστα που έχουν επάλληλες στρώσεις άλλοτε αριστερές κα άλλοτε δεξιές, ας τα αφήσουμε. Δυο πράγματα δεν παλεύονται και το ένα είναι το γήρας. Οσο για την κ. Γεννηματά, αυτή δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να ρωτάει τον υποβολέα της ακόμη και για τα απλά. Μήνυση στον εαυτό της έκανε***;

 

* Αρχαία κείμενα σε πάπυρους ή περγαμηνές που είτε ξύστηκαν είτε επικαλύφθηκαν με άλλα κείμενα. Σ’ αυτόν τον ακρωτηριασμό της μνήμης και κυρίως της γνώσης, επιδόθηκαν χριστιανοί καλόγεροι και άλλοι ρασοφόροι για να γράφουν στους πάπυρους και περγαμηνές -πάντα τζάμπα- τις δοξασίες τους.

** Ο όρος ά-θεος υποκρύπτει την έμμεση παραδοχή ύπαρξης θεού.

*** Ας ψάξει καλύτερα πόσο ΠαΣοΚ ήταν οι σημερινοί «εχθροί» της. Κάτι ξέρουν οι καθοδηγητές της…