Τα πρώτα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Τρεις φορές κατέρριψε ο Θανάσης Κωνσταντινίδης το παγκόσμιο ρεκόρ, στον ίδιο αγώνα, και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F32. Στην ίδια κατηγορία, ο Δημήτρης Ζησίδης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Κωνσταντινίδης, ο οποίος ασχολείται με τον αθλητισμό μόλις την τελευταία εξαετία, στην πρώτη του προσπάθεια είχε επίδοση 9,82 μ., δηλαδή τέσσερα εκατοστά λιγότερα σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή. Στη δεύτερη βολή του έστειλε τη σφαίρα στα 10 μέτρα 9 εκατοστά, επίδοση που τον έφερε στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ κόσμου. Στην πέμπτη προσπάθεια ξανακατατέριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 10.15 εκατοστά ενώ στην έκτη έστειλε τη σφαίρα ακόμη πιο μακριά, στα 10 μέτρα και 39 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το χρυσό μετάλλιο και τον έκανε κάτοχο ενός φοβερού παγκοσμίου ρεκόρ.

Από τη συλλογή του Δημήτρη Ζησίδη έλειπε το Παροαλυμπιακό μετάλλιο, το οποίο ήρθε εν τέλει εδώ στο Ρίο. Στην τρίτη προσπάθεια του πρώτου σετ βολών έριξε την σφαίρα στα 9 μέτρα 24 εκατοστά, επίδοση που ήταν αρκετή για να του χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος.