Τα σακίδια με τα μετρητά που «καίνε» τον Φρουζή

Μόλις μία ημέρα μετά την έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του κι ενώ πλέον είχε γίνει γνωστό ότι και η ελληνική Δικαιοσύνη μετά την αμερικανική έμπαινε γερά στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis ο πρώην ισχυρός άνδρας της εν λόγω πολυεθνικής Κωνσταντίνος Φρουζής παρέδιδε σε έμπιστους συγγενείς της συντρόφου του για φύλαξη τρία σακίδια με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Με την εξήγηση ότι το ζεύγος Φρουζή Αννας Χατζηιωάννου θα ταξίδευε για προγραμματισμένο ραντεβού στην Κύπρο η σύντροφος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas ζητούσε από τα ξαδέρφια της του γνωστού καταστήματος Yoleni’s στο Κολωνάκι να φυλάξουν στο χρηματοκιβώτιο τους 1 εκατ ευρώ.

Και μετέφερε σε σακίδια σε περίοδο μάλιστα capital controls το υπέρογκο αυτό ποσό η προέλευση του οποίου είναι πλέον αντικείμενο έρευνας μεταξύ άλλων των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς αν δηλαδή συνδέεται με το σκάνδαλο Novartis και πώς.

Καθώς ένα από τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν αυτό το ποσό δικαιολογείται από τα εισοδήματα του Κων. Φρουζή που έχει καταγγελθεί από μάρτυρες ως ο διακινητής του μαύρου χρήματος της Novartis.

Η χρονική σύμπτωση πάντως για μια υπόθεση που πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς το χρήμα έκανε φτερά με αποτέλεσμα να επιληφθούν αρχικά η αστυνομία και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη είναι πραγματικά σατανική.

Η περίοδος δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ηταν αρχές του 2017 και η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς επιχειρούσε με μεθοδευμένες και συντονισμένες κινήσεις να διαλευκάνει το κουβάρι του σκανδάλου Novartis.

Ηδη έναν μήνα πριν στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η οικονομική αστυνομία είχε κάνει ντου στα γραφεία της Novartis στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας και είχε κατασχέσει σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ αναζητώντας στοιχεία για την έρευνα που έτρεχε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την οκταετία 2006 – 2014.

Εναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου 2017 γίνεται η κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση στο σπίτι του Φρουζή.

Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα στις 22 Ιανουαρίου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με παρέμβασή του είχε ζητήσει να προχωρήσει η έρευνα με ταχύτερους ρυθμούς και σε βάθος.

Το θέμα είχε αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα μετά την απειλή αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας το απόγευμα εκείνης της Πρωτοχρονιάς στο μπαρ Galaxy του Hilton.

Ο δε Φρουζής κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας και κατηγορούμενος σήμερα σε βαθμό κακουργήματος ο άνθρωπος που κατά τα λεγόμενα μάρτυρα ερχόταν στην εταιρεία με σακίδιο πλάτης και μοίραζε λεφτά στέλνει τρία σακίδια όχι πλάτης με τη σύντροφο του και τον γιο του τα οποία κατά δική του παραδοχή περιείχαν 1 εκατομμύριο ευρώ όχι σε τράπεζα αλλά για φύλαξη σε χρηματοκιβώτιο τρίτων προσώπων.

Η αγωγή

Ο Κων Φρουζής λοιπόν και η επί χρόνια σύντροφος του Αννα Χατζηιωάννου της γνωστής οικογενείας των καταστημάτων Sprider στις 14 Νοεμβρίου του 2017 υποβάλλουν μια αγωγή σε βάρος τεσσάρων φυσικών προσώπων ανάμεσα στα οποία ήταν και τρεις γόνοι της οικογένειας Χατζηιωάννου και ξαδέρφια της δεύτερης ενάγουσας και μίας εταιρείας Yoleni’s.

Ζητούν συνολική αποζημίωση 600.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή προσωπικότητας υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εναγόμενοι εκεί που τους χρωστούσαν πήγαν να τους πάρουν και το βόδι.

Είχε προηγηθεί μήνες πριν στις 9 Μαρτίου 201 7 μήνυση που είχαν υποβάλει τα ξαδέρφια της Χατζηιωάννου σε βάρος της ίδιας και του Φρουζή.

Οσα περιγράφονται στα δύο σχετικά δικόγραφα μοιάζουν να αφορούν σενάριο αστυνομικής ταινίας και έχουν κοινό παρονομαστή ένα γεγονός που αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν ίσως το μόνο στο οποίο συμφωνούν ότι είχε σημειωθεί στις 24 Ιανουαρίου του 2017 .

Εκείνη τη μέρα η σύντροφος του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas Ανν Χατζηιωάννου παρέδωσε μαζί με τον Δημήτρη Φρουζή γιο του Κων/νου στον ξάδερφο της Αλέξανδρο Χατζηιωάννου στο γραφείο του στο κατάστημά του το γνωστό Yoleni’s στην οδό Σόλωνος τρία σακίδια προς φύλαξη για τέσσερις ημέρες δηλαδή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Τότε υποστηρίζει το ζευγάρι επρόκειτο να επιστρέψουν από προγραμματισμένο επαγγελματικό τους ταξίδι στην Κύπρο.

Οι σάκοι αυτοί σύμφωνα με τους Κων Φρουζή και Ανν Χατζηιωάννου περιείχαν έναν ολόκληρο θησαυρό και συγκεκριμένα το ποσό του 1.005.000 ευρώ εκ του οποίου όπως υποστηρίζουν στην περιβόητη αγωγή οι 905.000 ήταν χρήματα του πρώτου και οι υπόλοιπες 100.000 της συντρόφου του.

Ερωτήματα για τους πρωταγωνιστές

Από εκεί και πέρα ξεκινά μια ιστορία με σκοτεινά σημεία που αρχικά έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας και σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μια ιστορία η οποία γεννά ερωτήματα για τον ρόλο που έχουν παίξει όλοι οι πρωταγωνιστές της καθώς από τη μια η πλευρά Φρουζή υποστηρίζει ότι τα έμπιστα ξαδέρφια της συντρόφου του σκηνοθέτησαν δήθεν ληστεία για να τους πάρουν τα λεφτά κι από την άλλη οι αντίδικοι υποστηρίζουν ότι αυτός κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ληστεία με πρόθεση να τους εκβιάζει στη συνέχεια για να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Η δε πλευρά Φρουζή όπως προκύπτει από τη σχετική αγωγή προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σε βάρος των Χατζηιωάννου διεκδικώντας αποζημίωση όχι για τα λεφτά που χάθηκαν αλλά για όσα επικαλέστηκαν σε βάρος τους οι αντίδικοι τους.

Διαβάστε περισσότερα στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Documento