Τα σχολικά γεύματα δημιουργούν κουλτούρα αλληλεγγύης και συνεργασίας στους μαθητές

Παιδαγωγικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά έλαβε στο πέρασμα του χρόνου η εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στα δημόσια σχολεία της χώρας. Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος που συνάντησε αντιδράσεις ο απολογισμός είναι κάτι παραπάνω από θετικός, ενώ τη νέα σχολική χρονιά θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία.

Για την πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα αλλά και για τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4, την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, η διευθύντρια του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, Ελευθερία Τσακιροπούλου.

Όπως ανέφερε η κ. Τσακιροπούλου, το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2016, «πολύ δειλά γιατί δεν ξέραμε πώς να το κάνουμε, ενώ είχαμε πολλά εμπόδια και από την δημόσια διοίκηση διότι οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να το κάνουν». Η αρχή έγινε με 3.000  παιδιά στο Πέραμα, για να φτάσουμε τη σχολική χρονιά 2018-2019 σε 153.000 παιδιά σε όλη την επικράτεια.

«Ξεκίνησε ως μια ανάγκη να καλυφθούν τα παιδιά που είχαν πρόβλημα υποσιτισμού, αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε σε όλα τα παιδιά και καλύπτεται η ανάγκη των εργαζόμενων γονέων να ξέρουν ότι το παιδί τους σιτίζεται σωστά» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Τσακιροπούλου συμπληρώνοντας ότι δημιουργείται μια νέα κουλτούρα, τα παιδιά μοιράζονται το τραπέζι και αναπτύσσονται οι σχέσεις τους.

Μάλιστα, από μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προέκυψε ότι η εφαρμογή του προγράμματος ενισχύει την απόδοση των μαθητών ενώ  ενισχύουν την μείωση του μπούλινγκ που παρατηρούμε στα σχολεία, καθώς η επιθετικότητα των παιδιών μειώνεται με το να κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό για την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) το πρόγραμμα επεκτείνεται συνολικά σε 200.000 μαθητές από 72 δήμους της χώρας, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις τροφοδοσίας με ελληνικές πρώτες ύλες. Όπως ανέφερε η κ. Τσακιροπούλου, «ήδη γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες τροφοδοσίας έχουν αυξήσει το εργατικό δυναμικό τους, ενώ στον νέο διαγωνισμό μπήκε η προϋπόθεση για ελληνική φέτα ΠΟΠ». Το διατροφικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το πανεπιστήμιο της Κρήτης και βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής βάσει των αναγκών της ηλικίας των παιδιών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν σε σχέση με τα σχολικά γεύματα η ίδια τόνισε πως «είναι εξωφρενικό όταν σχολικά γεύματα δίνονται σε ιδιωτικά σχολεία είναι σχολικά γεύματα και όταν δίνονται σε δημόσια σχολεία είναι συσσίτια. Πρόκειται για μια καθημερινή γιορτή στο σχολείο».

«Κάθε καινούργιο που κάνει τα πρώτα του βήματα συναντάει αντιδράσεις. Πλέον έχουμε επιστολές από συλλόγους γονέων που μας ζητούν να ενταχθεί το σχολείο τους στο πρόγραμμα» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Τσακιροπούλου και εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα αλλάξει κάτι αν δεν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα από την Βουλή.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, Νίκος Ζυγάς, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ανέφερε πως «μόνο θετικά αποτελέσματα έχουμε τα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, έχει γίνει αποδεκτό και από τα παιδιά και από τους γονείς. Το 98% των μαθητών συμμετέχει στο πρόγραμμα».

«Στην αρχή του προγράμματος κάλυπτε τις ανάγκες του επισιτισμού αλλά τις υπόλοιπες χρονιές είδαμε ότι έχει παιδαγωγικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αναπτύσσεται η κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Συνυπάρχουν μαζί και μαθαίνουν την μεσογειακή διατροφή, ενώ κοινωνικά βοηθά τους εργαζόμενους γονείς που δουλεύουν και οι δύο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζυγάς.