Με τα σπαθιά και τους χορούς τους ξεσήκωσαν την Χαλάστρα οι Ρουγκατσάρηδες

Γέμισαν τις γειτονιές και ξεσήκωσαν την περιοχή με τον θόρυβο των σπαθιών τους, τους ζουρνάδες και τους χορούς οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας. Τα μπουλούκια των Ρουγκατσάρηδων βγήκαν στους δρόμους αφού πήραν την ευχή στην εκκλησία της Παναγίας, κατέληξαν στο Κέντρο Νεότητας όπου το παραδοσιακό γλέντι μόλις τώρα ξεκινά.

Οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) θα ξεσηκώσουν και το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε λίγες μέρες. Το πρωί του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου 2017 οι «φουστανελάδες» θα περιπλανηθούν με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11.00 από το Λευκό Πύργο με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους διά μέσου της οδού Τσιμισκή, ενώ εν συνεχεία θα φτάσει ως τα Λουλουδάδικα και τα Λαδάδικα.

Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα Ρουμλουκιώτικα έθιμα (Ρουμλούκι=ονομασία της ευρύτερης περιοχής επί τουρκοκρατίας) που τελούνται έως και σήμερα με κάποιες παραλλαγές σε σχέση με το παλιό τυπικό. Πρόκειται για μία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.

Επί τουρκοκρατίας αδυνατώντας οι τουρκικές αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι από χωριά της περιοχής οι οποίοι γύριζαν τις μέρες του 12ημέρου τα χωριά τα οποία και προστάτευαν και ως αντίτιμο των υπηρεσιών τους εισέπρατταν δώρα. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπίτι τότε (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.α.).

Πληροφορίες από το βιβλίο του Δημήτρη Πανταζόπουλου «Τ’ ΑΝΤΕΤΙΑ ΜΑΣ» – Αλεξάνδρεια το 2001

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ