Τα ξένα κόλλυβα του υπουργού Εργασίας

Κι ενώ το καταπέτασμα της Ν.Δ. δηλαδή της πολιτικής της είχε σχισθεί, βγήκαν το βράδυ της Τετάρτης, στην εκπομπή της πρώην Όλγας Τρέμη, οι επίγονοί της, να δοξάζουν και να λιβανίζουν τον τιτανοτεράστιο ηγέτη Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Αντί να μέμφονται και να μυκτηρίζουν την υπερυπουργάρα Γιάννη Βρούτση, αρμόδιο επί της εργασίας δήθεν της κυβερνησάρας, που θέλησε να μοιράσει σε δικούς του 200.000.000 ευρώ, προκειμένου να επιμορφώσουν δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, που έφαγαν τη ζωή τους στην διακονία της επιστήμης τους, για να τους δώσουν μια ενίσχυση 600 ευρώ , έβγαλαν έναν κύριο Γεράκη, να εξηγεί στο ακροατήριο της ΕΡΤ, πόσο ακριβώς ωφέλησε την κυβέρνηση ο κορωνοϊός.

Το τι έλεγε ο κ. Γεράκης, τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος, δεν θα σχολιάσω, θα πω όμως με δυο λόγια, τι πήγε να κάνει ο κ. Βρούτσης, που δεν του βγήκε, αφού τον μάζεψε την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός του. Είχε υποχρέωση το κράτος να ενισχύσει οικονομικά, όσους επαγγελματίες, επιστήμονες, εργάτες και υπαλλήλους, τους ανάγκασε-για λόγους δημόσιας υγείας- να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να μετάσχουν κι αυτοί στην προσπάθεια «Μένουμε σπίτι». Κι απάνω που το σκέφτονταν το πράγμα είπε: Καλά κι οι δικοί μας δεν θα πάρουν; Να πάρουν. Πώς; Αναθέτοντάς τους να επιμορφώσουν τους μορφωμένους. Να διδάξουν δηλ. κάποιοι τους δικηγόρους να χειρίζονται τις υποθέσεις τους, τους μηχανικούς να εκπονούν σχέδια και μελέτες, τους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις των ασθενειών και ο.κ.ε. Και πως θα τα πάρουν οι δικοί μας; Μα αυτοί δεν έχουν τα διάφορα ΙΕΚ και ΚΕΚ και Κέντρα Πιστοποίησης; Έ αυτοί λοιπόν θα αναλάβουν το έργο της επιμόρφωσης, θα δώσουν βεβαιώσεις στους «επιμορφονώμενους», θα εισπράξουν το κάτι τις τους και όλα θα είναι μια χαρά.

Έλα όμως που οι μηχανικοί και οι δικηγόροι (στο ανώτατό τους επίπεδο οι τελευταίοι με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων) αντέδρασαν θεωρώντας υποτιμητικό και εξευτελιστικό να δεχθούν-έστω και στα ψέματα- μαθήματα, από αμφιβόλου επιπέδου εκπαιδευτές, που προσλήφθηκαν άρον, άρον να επιτελέσουν το έργο. Για το οποίο ούρλιαζαν κάθε μέρα οι τηλεοράσεις, παρακινούμενες βεβαίως από τον διαφημιστικό οίστρο, όλων όσων εμπλέκονταν στο φαγοπότι. Που δεν πρόλαβαν να το γευθούν, αφού η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να το ανακαλέσει.

Και ποιος φταίει γι αυτήν την απόπειρα λαμογιάς; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά. Έτσι τουλάχιστον έλεγε όλο το πρωί στα κανάλια που τον καλούσαν ο περίφημος κ. Άδωνις, που δεν μπορούσε να καταλάβει (!), που βρισκόταν το κακό, όπως βέβαια δεν μπορούσε να αντιληφθεί το θέμα και σύμπας ο φιλοκυβερνητικός τύπος που και σήμερα με περίσσια αιδημοσύνη, ΔΕΝ καλύπτει το θέμα.

Η συνήθως αποκαλυπτική ΕΣΤΙΑ, δεν γράφει λέξη, η άλλοτε σπουδαία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ψελλίζει «Το Μαξίμου διόρθωσε το φάλτσο Βρούτση», η πρώην ναυαρχίδα της δημοκρατίας ΤΑ ΝΕΑ, σχολιάζουν «Πως το voucher έγινε η πρώτη μεγάλη πληγή του Μαξίμου» και μένει μόνο η ημικυβερνητική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να κραυγάζει πρωτοσέλιδα «Να φύγει», για τον Βρούτση. Όσο για τα «αδέσμευτα» κανάλια, θα μάθουμε το βράδυ.

Οπότε αν μένουν μόνο Η ΑΥΓΗ, Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ, που σήκωσε το θέμα και το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ που επίσης μίλησε γι αυτό, έχουμε μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας, αφού ο λαός για τις προτιμήσεις του οποίου, τόσο εύκολα μιλούν οι διάφοροι Γεράκηδες, δεν γνωρίζει τι τεκταίνεται εις βάρος του και επομένως βαδίζει στις κάλπες ή όπου αλλού εντελώς απληροφόρητος και επομένως εύκολα χειραγωγούμενος.

Όταν ο Λαός δεν μαθαίνει, ποια χέρια αγγίζουν το Άγιο Φως, ποιοι διαμορφώνουν και γιατί τις διάφορες αντιλαϊκές και εχθρικές προς αυτόν πολιτικές, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στην λαίλαπα του κορωνοϊού, όταν ακούει με μουσική υπόκρουση Σαββόπουλου, την Πολιτική Προστασία, να μιλά με τόσο καλά λόγια για τους υγειονομικούς, τους ντελιβεράδες, τους πυροσβέστες, δηλ. τους διάφορους ήρωες της συγκεκριμένης στιγμής, χωρίς να γνωρίζει ποιους ακριβώς υπηρετεί, επιδοτεί, χρηματοδοτεί και βοηθά να πλουτίσουν η συγκεκριμένη δεξιά πολιτική, που ασκείται από τους κυβερνώντες μας, τότε ψηφίζει ή εν πάση περιπτώσει «δημοσκοπείται» λάθος και καθοδηγείται δόλια.

Έγραφα κάποτε, πολύ παλιά στο ΕΜΠΡΟΣ, πως οι συμπολίτες μου οι Λέσβιοι, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, ήταν αριστεροί χωρίς ιδεολογική υποδομή, χωρίς πολιτική μόρφωση, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση, δηλ. ανήκαν στην Αριστερά συναισθηματικά και ρεβανσιστικά απέναντι στη Δεξιά, με γνώμονα κυρίως το «σήκω εσύ να κάτσω εγώ», για να δεχθώ τα πυρά του ήδη μακαρίτη ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Φρίξου Πρωτογερέλλη, που και συνειδητοποιημένος ήταν και γνώσεις είχε και μαρτύρια τράβηξε, αλλά ήταν φοβερά ρομαντικός. Πιστεύοντας πως τα πολιτικά πράγματα, θα διορθώνονταν.

Δυστυχώς αποδείχθηκε το αντίθετο. Για να έχουμε σήμερα μια παράταξη που ελέγχει όλο το κράτος, αλλά κυρίως τον τύπο και κάθε πηγή πληροφόρησης, να δρα ανεξέλεγκτα και μέσα στην τρομακτική κρίση του κορωνοϊού, να φροντίζει για την εγκατάσταση ενός καθεστώτος, όμοιου ή και χειρότερου εκείνου που υπήρχε στις δεκαετίες του 50 και του 60. Φιμώνοντας τους πάντες και τα πάντα και επαναφέροντας τις δομές του μετεμφυλιακού κράτους, με πρώτο θύμα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που πρέπει να αγωνιστούμε όλοι να το ανατρέψουμε ο πολύς κύριος Βρούτσης, βρήκε έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει με ξένα κόλυβα, όλους ή κάποιους από αυτούς, που θα του φαίνονταν χρήσιμοι σε μελλοντικούς καιρούς.