Ταχυδρόμοι, οι αφανείς ήρωες…

Μέσα στην πανδημία κάποιοι σεμνά και ταπεινά, από τον επαγγελματικό τους χώρο, πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες αυτής της χώρας και μάλιστα σε ανθρώπους ευάλωτους με χρόνια προβλήματα.

Πέρα από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές ή τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές, στην καθαριότητα ή αλλού, υπάρχει και μία ομάδα ανθρώπων, που μέσα στην πανδημία παρέμεινε στην πρώτη γραμμή και πρόσφερε υπηρεσίες. Ο λόγος για τους ταχυδρόμους που μοίρασαν επιστολές, ειδοποιητήρια και συντάξεις, πολλές φορές χέρι – χέρι.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ταχυδρόμοι, εκτός από την συνηθισμένη αλληλογραφία και το μοίρασμα των συντάξεων, εξυπηρετώντας ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με παθήσεις και προβλήματα, ιδίως σε απομακρυσμένα μέρη, έγιναν το χέρι βοήθειας που παρέλαβε αγόγγυστα τον λογαριασμό της ΔΕΗ ή άλλα τέλη και υποχρεώσεις για να τα πληρώσει μέσω των ΕΛΤΑ με ταχυδρομική επιταγή, ή ακόμα έφερε το φάρμακο από το φαρμακείο και άλλα είδη πρώτη ανάγκης.

«Οι συνάδελφοι ταχυδρόμοι είναι οι αφανείς ήρωες, γιατί έχοντας αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια σχέσεις με τους συμπολίτες μας, όταν κλήθηκαν να μεταφέρουν και άλλα είδη πέρα από την αλληλογραφία, σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια, το έπραξαν με προφυλάξεις βέβαια, αλλά με χαρά» τονίζει στέλεχος των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη που γνωρίζει από πρώτο χέρι, το τρέξιμο που έριξαν οι ταχυδρόμοι και οι διανομείς των ΕΛΤΑ.

Σχετικά πρόσφατα, οι ταχυδρόμοι σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς, πραγματοποίησαν τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, με αίτημα την ενίσχυση των ΕΛΤΑ και κατάργηση των σχεδίων της κυβέρνησης για απαξίωση και συρρίκνωση των ΕΛΤΑ.

Είναι τα περίφημα σχέδια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για μείωση του κράτους, με συρρίκνωση όλων των προνοιακών δομών, όπως και στην Υγεία – Παιδεία. Έσκασε όμως η πανδημία και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχουν ισχυρές δημόσιες, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Ξέφτισε και η προπαγάνδα του ΣΚΑΙ και των άλλων διαπλεκόμενων με την κυβέρνηση ΜΜΕ, που προτάσσουν την ανάγκη για …μεταρρυθμίσεις, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, καθώς δεν έχουν απαντήσεις π.χ. για ερωτήματα σχετικά με το τι θα γινόταν αν δεν είχαμε το ΕΣΥ ή δεν υπήρχε ο ταχυδρόμος να μεταφέρει τη σύνταξη. Διότι οι κοτσάνες και οι σαχλαμάρες του Αδώνιδος, δεν είναι απαντήσεις…

Φ.Δ.