Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος κατηγορούνται για σφαγή 50 αμάχων

Οι Ταλιμπάν και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέσφαξαν «περισσότερους από 50 αμάχους» στο βόρειο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν σήμερα οι αρχές, εκτιμώντας πως η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει τη συμμαχία των δύο ισλαμιστικών κινημάτων.

Οι ωμότητες φαίνεται πως διαπράχθηκαν κυρίως σ’ ένα σιιτικό χωριό, το Μιρζά Ολόνγκ.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως πήραν τον έλεγχο της περιφέρειας Σαγιάντ, μιας στρατηγικής σημασίας περιοχή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Σάρε-Πουλ, όμως διέψευσαν «κατηγορηματικά» ότι κατέσφαξαν αμάχους καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία τους με το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως για τους τοπικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι, ο οποίος εξέδωσε μια ανακοίνωση, καθώς και σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας με τις οποίες ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

«Σύμφωνα με τους απολογισμούς που έχουμε λάβει μέχρι τώρα από το πεδίο, περίπου 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατεσφάγησαν από τους Ταλιμπάν. Εκτελέσθηκαν, σκοτώθηκαν με σφαίρες και μερικοί αποκεφαλίσθηκαν. Ορισμένα από τα θύματα ανήκαν στην ALP (η βοηθητική αστυνομική δύναμη που επιχειρεί στην επαρχία)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Σάρε-Πουλ Ζαμπιχουλάχ Αμάνι.

«Μερικοί εξαναγκάσθηκαν να πέσουν στο κενό» από γκρεμούς σ’ αυτή την ορεινή επαρχία, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια κοινή επιχείρηση του Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και των Ταλιμπάν, στρατολόγησαν δυνάμεις στις άλλες επαρχίες για να επιτεθούν στο Μιρζά Ολόνγκ», σιιτικό χωριό στην περιφέρεια Σαγιάντ, κατήγγειλε.