Ταξίδι στην εποχή του μπαρόκ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των διημέρων 23-24 Νοεμβρίου και 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2018. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, την επιτυχημένη παραγωγή του Μεγάρου που επικεντρώνεται στη φωνητική και οργανική μουσική του 17ου και 18ου αιώνα. Το Φεστιβάλ αναδεικνύει την εξαιρετική τέχνη της εποχής και παράλληλα τους προικισμένους μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής.

Ο νέος αυτός θεσμός, που ήδη από πέρυσι έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα, καλύπτει ένα κενό σε σχέση μ’ αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο της ευρωπαϊκής μουσικής. Στην Ελλάδα το μπαρόκ εξακολουθεί να έχει πολλές άγνωστες διαστάσεις, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντικείμενο τόσο συστηματικής ενασχόλησης όσο σε άλλες χώρες. Έτσι, το Φεστιβάλ δίνει στο κοινό την όχι τόσο συχνή ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα αυτό το είδος απολαμβάνοντας ένα πλουσιότατο πρόγραμμα.

Ο ειδικότερος τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι Chiaroscuro – όρος που προέρχεται από την ιστορία της τέχνης και έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως «φωτοσκίαση». Πρόκειται για μια τεχνική που αναδεικνύει τις αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκοταδιού και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη ζωγραφική της συγκεκριμένης περιόδου (Caravaggio, Rembrandt κ.ά.). Μπορεί όμως κάλλιστα να επεκταθεί και στη μουσική, καθώς οι κάθε λογής αντιθέσεις, η δραματικότητα και οι εναλλαγές συναισθημάτων αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά κάθε έκφρασης του μπαρόκ.

Μετά την ηρεμία και τον ορθολογισμό της Αναγέννησης, η εποχή του μπαρόκ που ακολούθησε (1600-1750) έφερε στο προσκήνιο το συναίσθημα και το πάθος, με απώτερο στόχο την εξύψωση του ανθρώπου. Το καλλιτεχνικό ύφος που διαμορφώθηκε και επηρέασε όλες τις τέχνες (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία, μουσική) χρησιμοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση το δραματικό στοιχείο και τις αντιθέσεις – φως και σκοτάδι, παράδεισος και κόλαση, χαρά και λύπη. Το αποτέλεσμα είναι μια τέχνη πολύπλοκη, επιβλητική, κάποιες φορές πομπώδης, η οποία όμως μέσα από το αίσθημα του δέους και του μεγαλείου προσκαλεί τον θεατή ή ακροατή σε ολοκληρωτική συναισθηματική συμμετοχή.

Κατά τις τέσσερις βραδιές του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έξι μουσικά σύνολα και συνολικά 17 καλλιτέχνες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός σχήματα. Όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί, θα παρουσιάσουν προγράμματα με άποψη και ποικιλία, γεμάτα δεξιοτεχνία, πάθος, λάμψη αλλά και εσωστρέφεια. Κι όλα αυτά με τον χαρακτηριστικό μπαρόκ ήχο των παλιών οργάνων με τις εντέρινες χορδές και τα… περίεργα ονόματα, όπως θεόρβη, βιολόνε ή βιόλα ντα γκάμπα!

Υπέρτιτλοι με τη μετάφραση των στίχων στα ελληνικά θα διευκολύνουν την παρακολούθηση των τραγουδιών, ενώ προβολές εικαστικών έργων της εποχής και δραματικοί φωτισμοί θα εμπλουτίσουν τις συναυλίες και από μια υπέροχη ακουστική εμπειρία θα τις μετατρέψουν σε μια αξέχαστη πανδαισία αισθήσεων.

Πέρα από τις τέσσερις συναυλίες, στις 24 Νοεμβρίου θα υπάρξει –με ελεύθερη είσοδο– και μια ενδιαφέρουσα παράλληλη δράση από σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει μουσική και αφήγηση και θα μας συστήσει μια ασυνήθιστη περίπτωση: τη ζωή και το έργο μιας γυναίκας της εποχής του μπαρόκ, της τραγουδίστριας και συνθέτριας Barbara Strozzi.

Info

Καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης

Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού Αλέξανδρος Σεϊταρίδης

23, 24, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2018

Έναρξη: 21:00

Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)

Ενιαίο εισιτήριο Φεστιβάλ*: 30€, 20€ (μειωμένο)