Τελευταίες ημέρες για Ντελακρουά και Φιλιποτό – Ξενάγηση την Κυριακή

Τελευταίες μέρες για τις  εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών  Α.Π.Θ. (έως τις 31 Ιανουαρίου 2017). Αυτήν την  Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, το Τελλόγλειο διοργανώνει ανοιχτή ξενάγηση στις δύο μεγάλες εκθέσεις της σεζόν δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να προσεγγίσει, μέσα από το βλέμμα του Ντελακρουά και του Φιλιποτό, ζητήματα όπως η τέχνη του 19ου αιώνα και οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας την περίοδο αυτή, ο φιλελληνισμός και το ολυμπιακό ιδεώδες.

Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Πολιορκία του Παρισιού 1870
Οι δύο μεγάλες εκθέσεις  εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και σημείωσαν όλο αυτό το διάστημα μεγάλη επισκεψιμότητα χάρη στο ζωηρό ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και των σχολείων. Η Επανάσταση του 1821 και η Πολιορκία του Παρισιού το 1870  φωτίζονται μέσα από μία εξαιρετική εικαστική διατύπωση στις δύο εκθέσεις και αποκαλύπτουν τα αισθήματα  φιλίας και υποστήριξης  μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση των  εμβληματικών έργων  του Γάλλου ζωγράφου «Οι Σφαγές της Χίου» (1824) και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826) μέσα από αντίγραφα: το πρώτο σε φυσικό μέγεθος (4,5 Χ 3,5 μ.) από τον Ευάγγελο Ιωαννίδη, έργο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, που φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου και το δεύτερο σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή από τον Δ[…] Βασιλείου, που βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.
Πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά και άλλα σημαντικά εκθέματα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το Παρίσι και την Αθήνα.  Παρουσιάζονται επίσης αρχειακό υλικό, σπάνιες εκδόσεις, ενδυμασίες και μεγάλο επικό έργο της Βάνας Ξένου (1990) εμπνευσμένο από τις «Σφαγές της Χίου».
Στην έκθεση «Ο Φιλιποτό  δημιουργεί το Πανόραμα  της Πολιορκίας  του Παρισιού» πρωταγωνιστεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy από τους Γάλλους μαχητές  (1871).

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσής τους οι δύο εκθέσεις θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου με διευρυμένο ωράριο,  9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00. Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση αρκεί το εισιτήριο για τις εκθέσεις (5 ευρώ). Πληροφορίες στα τηλ. 2310247111, 2310 991610.