«Τελεσίγραφο» στον Μπόρις Τζόνσον

Αρχίζει κι εξαντλείται η υπομονή που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της βρετανικής εξόδου από την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Το παραπάνω διαφαίνεται από τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν την Τετάρτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες κρατών-μελών, καθώς και από τη χρονική προθεσμία που δόθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το γνωστό θέμα-«αγκάθι» του backstop.

Πρόταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Την Τετάρτη συναντήθηκαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ριν, με αμφότερους να δηλώνουν «ανήσυχοι» για τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ριν -η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε.- υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζει τι προτείνει σήμερα η Βρετανία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη «χαλαρή» συζήτηση που διεξάγεται ως «ανεύθυνη».

Όπως τόνισε ο Ριν μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, «συμφωνήσαμε κι οι δύο ότι είναι καιρός ο Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει γραπτώς τις δικές του προτάσεις – αν υπάρχουν. Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν προτάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε αυτό είναι το τέλος».

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι επιζητούν μια ξεκάθαρη πορεία των διαπραγματεύσεων πριν από τη διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το τελεσίγραφο της 30ης Σεπτεμβρίου που δόθηκε στον Τζόνσον δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου είναι το συνέδριο των Τόρις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο εσωκομματικών αντιδράσεων.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν εύλογα ερωτήματα τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μπόρις Τζόνσον έδειξε να έχει άγνοια για τον αριθμό των ελέγχων που απαιτούνται στα σύνορα της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit.