Τεταμένες οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν

Με βαλλιστικό πρόγραμμα 520 εκατομμυρίων δολαρίων απαντά η Τεχεράνη στην Ουάσινγκτον, ως «αντίποινα» στις νέες κυρώσεις και στον «τυχοδιωκτισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικότερα, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τη διάθεση 520 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 440 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν και την ενίσχυση των περιφερειακών δραστηριοτήτων των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του καθεστώτος.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πρόκειται παρά για την πρώτη ενέργειά μας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, αφού ανακοίνωσε την υπερψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία μιας σειράς μέτρων με στόχο «να αντιμετωπισθούν οι τρομοκρατικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή».

Διακόσιοι σαράντα βουλευτές, από τους 244 παρόντες, ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση 260 εκατ. δολαρίων για την «ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος» και ένα ισόποσο ποσό για τη Δύναμη Κοντς, τον κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η παραπάνω έγκριση έρχεται μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες ψήφισε το Κογκρέσο και ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο κατά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Τότε το Ιράν  είχε κάνει λόγο για υπονόμευση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς το σχέδιο που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο δεν περιελάμβανε μόνο κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και κατά της Τεχεράνης.