Θ. Θεοχαρόπουλος: Η απόφαση του Eurogroup οδηγεί σε εμβάθυνση της κρίσης

Την άποψη ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε εμβάθυνσή της, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείo 104,9 FM”.

“Αυτό που υπογράφτηκε δεν μπορεί να βγει, δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε εμβάθυνση της κρίσης και σε μια κατάσταση για χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα” είπε και εξήγησε ότι η αξιολόγηση τέλειωσε πολύ καθυστερημένα, ενώ το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, “η χώρα πήρε την αυτονόητη και καθυστερημένη δόση, αλλά δεν κέρδισε ούτε στο χρέος, ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στην άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση”.

Ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε: “Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ακριβώς σημαίνει διαρκές μνημόνιο, διαρκή λιτότητα. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για πέντε χρόνια 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και είναι αδιανόητο να δεσμεύεται η χώρα για συγκεκριμένο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2055 και για το 2060. Δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα του κόσμου, σε κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”. Για τα χρήματα που θα λάβει η χώρα εκτίμησε ότι από αυτά “πάνω από το 90% θα επιστραφεί κατευθείαν πίσω για πληρωμή της δόσης και τα άλλα είναι κάποιες αυτονόητες πληρωμές οφειλών του δημοσίου”.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι “αντί να αντιπολιτεύεται ζητά κάθε μέρα εκλογές”, ενώ υπογράμμισε ότι “η λύση είναι να ασκηθεί μια αποτελεσματική πολιτική” με προτάσεις. “Λύση είναι να δούμε τι μπορεί να γίνει για την επόμενη μέρα για τη χώρα, αν υπάρχει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση. Εγώ λέω ότι υπάρχει εντός της ευρωζώνης και εντός της ΕΕ γιατί εκτός η κατάσταση θα είναι τραγική για τη χώρα μας και γι αυτά που θα έρθουν” πρόσθεσε.