«Θα πέσει κι άλλο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές»

Την εκτίμηση ότι θα μειωθεί κι άλλο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής μεταφέρει στο left.gr ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος ασχολείται χρόνια με τη μελέτη της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

“Η πτώση ήταν αναμενόμενη. Υπήρχαν συνθήκες ημιδιάλυσης στη Χρυσή Αυγή, καθώς πιεζόταν πάρα πολύ από τις εξελίξεις στη δίκη. Μπορεί να μη φτάνουν στη δημοσιότητα πολύ, αλλά η δίκη πλησιάζει στο τέλος της και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη Χρυσή Αυγή και για την ηγεσία της την ίδια.

Στην περίπτωση που η δίκη καταλήξει με καταδίκη της ηγεσίας, θα ακολουθήσει η άμεση διάλυση της οργάνωσης, τουλάχιστον με τη μορφή που τη ξέραμε. Διότι οι ναζιστές, οι φανατικοί ιδεολόγοι είναι μόνο ο στενός πυρήνας του κόμματος. Οι μαχαιροβγάλτες και κάθε λογής Ρουπακιάδες θα εξαφανιστούν μόλις υπάρξει καταδικαστική απόφαση. Δεν υπάρχει κάτι να τους συγκρατεί πέραν του ότι αισθάνονταν ότι σε αυτή την οργάνωση μπορούν να ασκούν βία ως χόμπι και εξασφάλιζαν κι ένα μεροκάματο από αυτή τη συμμετοχή τους. Σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε καταδίκη, τα πράγματα μπερδεύονται. Δεν αποκλείεται να δούμε νέα εμφάνιση ομάδων κρούσης.

Για μένα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη η συρρίκνωση. Η δραστική μείωση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής πιστεύω ότι θα γίνει μεγαλύτερη ακόμη στις βουλευτικές εκλογές. Θα πάει ακόμη πιο κάτω. Σε μια προσπάθεια αντίδρασης, ο Μιχαλολιάκος καλεί τον πυρήνα των οπαδών να ξαναντυθούν με τις μαύρες μπλούζες και να πολεμήσουν.

Έχουμε μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, μια τομή στην εξέλιξη της απήχησης της οργάνωσης και περιμένω ότι θα ολοκληρωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Με βάση όσα εγώ έχω παρακολουθήσει, οι αποφάσεις θα είναι καταδικαστικές και θα είναι καταδικαστικές και για την ηγεσία”.

Για την άνοδο της Ελληνικής Λύσης και την παρουσία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα διαχρονικά αναφέρει ότι “από τη στιγμή που αρχίζει η Χρυσή Αυγή να συρρικνώνεται, είναι φυσικό να μετατοπίζεται ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της, που εξακολουθούν να παραμένουν ακροδεξιοί, εθνικιστές, συνωμοσιολόγοι και με μια θέληση να εκδικηθούν το πολιτικό σύστημα και όχι απλώς να ψάξουν για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς μετατοπίστηκε στον πιο προβεβλημένο ηγέτη του χώρου, που ήταν ο Βελόπουλος.

Τα σημάδια ήταν γνωστά εδώ και κάποιον καιρό, καθώς είχε κατορθώσει να αποκτήσει ένα κοινό ως τηλεπερσόνα. Ακολουθεί την τακτική του Καρατζαφέρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος του αρχηγός στον χώρο της Ακροδεξιάς. Βεβαίως, δεν πήρε κόσμο μόνο από τη Χρυσή Αυγή, πήρε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν δει κανένας τα ποσοστά καθαρά αθροιστικά στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό της Ακροδεξιάς υπερβαίνει το 10%. Δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Απλά κάποιες περιόδους ένα μερίδιο από αυτούς επιστρέφει στη Ν.Δ., κάποιοι άλλοι λίγοι παλιότερα και στο ΠΑΣΟΚ”.

«Βεβαίως, δεν είναι το ίδιο πράγμα» υπογραμμίζει για τον Βελόπουλο και τη Χρυσή Αυγή ο Δημήτρης Ψαρράς. «Είναι σημαντική η διαφορά τους. Όσο ακραία κι αν είναι η ρητορική του Βελόπουλου, το γεγονός ότι αναγκάζεται να μιλήσει εναντίον του ναζισμού και ότι βέβαια δεν διαθέτει και ούτε σκοπεύει να αποκτήσει ομάδες κρούσης και τάγματα εφόδου, είναι κάτι θετικό κατά τη γνώμη μου. Μέχρι σήμερα είχαμε την πιο ακραία εκδοχή Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με τον ρόλο που εκτιμά πως θα διαδραματίσει στο μέλλον η Ελληνική Λύση, τονίζει ότι, παρότι δεν ενσωματώθηκε ποτέ πλήρως στη Ν.Δ., ο Βελόπουλος όπως οι δύο άλλοι δελφίνοι του Καρατζαφέρη, Βορίδης και Γεωργιάδης, «υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ του Βελόπουλου και της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. κι αυτό ίσως παίξει ρόλο».

«Η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον χώρο της Ελληνικής Λύσης ως δεξαμενή άντλησης ψήφων πάνω στην λογική της χαμένης ψήφου. Σε ένα δεύτερο στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε και σε περίπτωση που αντέξει την επίθεση αυτή η Ελληνική Λύση, τότε μπορεί να δούμε μετά τις εκλογές κυβερνητική σύμπραξη αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία» καταλήγει.

left