Θεοχαρόπουλος: Προοδευτικό ή νεοφιλελεύθερο σχέδιο το διακύβευμα των εκλογών

Το δίλημμα που πρέπει να προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες «είναι προγραμματικό και αφορά τις ζωές των ανθρώπων. Τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ποιος μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα προχωρώντας σε τομές και προοδευτικές αλλαγές, η ΝΔ που οδήγησε στην κρίση και τα μνημόνια στην χώρα ή ο ΣΥΡΙΖΑ που την έβγαλε από αυτά;», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Νότιο Τομέα Β΄ Αθήνας.

Και προσθέτει: «Το διακύβευμα είναι αν στη χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης ή ένα συντηρητικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της Δεξιάς και της οικογενειοκρατίας ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός Τουρισμού λέει ότι «είναι η Αριστερά του μέλλοντός … Ενεργοποιεί και συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά» και τονίζει: «Η μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη στην χώρα μας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα».

Δηλώνει ότι οι επιθέσεις που δέχεται για την πολιτική του επιλογή «αποδεικνύουν ότι η επιλογή της προοδευτικής συμμαχίας ενόχλησε πολλούς γιατί είναι στρατηγικής σημασίας» και επισημαίνει πως ο ίδιος έχει επιμείνει, «σταθερά προοδευτικά και αριστερά, σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, όπως η απλή αναλογική, η διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών».

Και δηλώνοντας πως «οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες που διαχρονικά υποστηρίζει ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» αναρωτιέται «πώς αισθάνονται όσοι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σχήματα που υποστηρίζουν συντηρητικές πολιτικές».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγορεί την ΝΔ κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί «η ταξική πολιτική της εναντίον των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων». «Ως φοροελαφρύνσεις εννοούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο … ακόμη και αυτές ο κ. Μητσοτάκης προσφάτως είπε ότι δεν θα τις κάνει το 2019 και από το 2020 τις συνάρτησε με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή να εφαρμόσει αν εκλεγεί ούτε καν τη μείωση φόρων που εξαγγέλλει με τη δικαιολογία των πρωτογενών πλεονασμάτων» προσθέτει.

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, λέει πως βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ εκτιμά ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. «Ουσιαστικά το ανακοίνωσε ήδη η κ. Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξή της» σημειώνει. «Διώχνει τον κ. Βενιζέλο για να κάνει δήθεν στροφή προς τα αριστερά και λίγες ημέρες μετά ανακοινώνει ότι επιδιώκει να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας που δεν επιθυμεί σύμπλευση με τη δεξιά αλλά συμμαχία των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων», προσθέτει.

Τέλος, ερωτηθείς αν οι εξελίξεις με την Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν την τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι η χώρα μας αποτελεί μία από τις ασφαλείς γειτονιές στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι από τα πλεονεκτήματά μας σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος», ενώ ειδικότερα για τις τελευταίες εξελίξεις λέει ότι «απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» και προσθέτει: «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, ενώ η αντίδραση της Ε.Ε. αποτελεί το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της χώρας μας απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ