Θερμό κλίμα στη Βουλή για την εγκληματικότητα-Μείωση στα ποσοστά του «μεγάλου» εγκλήματος σύμφωνα με τον Ν. Τόσκα

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την «Έξαρση Εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αδρανεί με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας -υποκύπτοντας σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί σχέσεις με αντεξουσιαστές και «μπαχαλάκηδες»- ενώ ο αρμόδιος υπουργός, αντιγύρισε τα «πυρά» για «αδράνεια», στην προηγούμενη κυβέρνηση, που αντιμετώπισε την Αστυνομία σαν κομματικό ακροατήριο και παρέλειψε τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ο Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που προσπαθεί να κινηθεί στη λογική της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών στον τομέα της αστυνόμευσης και υπεραμύνθηκε του έργου του, τόσο ως προς το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, λέγοντας μάλιστα πως κατέστη επιτακτική ανάγκη λόγω της αδράνειας που είχε επιδειχθεί τόσα χρόνια, όσο και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απέκρουσε τις σχετικές αναφορές των βουλευτών της ΝΔ, περί του «άβατου» των Εξαρχείων και για εκτίναξη της εγκληματικότητας εκεί, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «θωπεύει ακροδεξιά αυτιά».

Ο κ. Τόσκας, τόνισε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, καταγράφεται μείωση στα ποσοστά του «μεγάλου» εγκλήματος και αφού αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση κατά της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, απηύθυνε το ερώτημα πότε έγινε παρόμοια επιχείρηση επί των ημερών της Ν.Δ. Ακόμη είπε πως έγιναν 86 συλλήψεις «μπαχαλάκηδων» εντός του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως παραμένει το πρόβλημα με τα «μικρά» εγκλήματα (π.χ. κλοπές) γι’ αυτό, εξήγησε, ότι το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, επικεντρώνεται στο να κατέβουν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο, κοντά στον πολίτη και να αφαιρεθούν από την προστασία υψηλών προσώπων. Στο σημείο αυτό, είπε πως ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται σε πρόσωπα είναι πολύ υψηλός και σημείωσε ότι υφίστανται πιέσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε πως έφυγαν από εκεί, μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι και αντιπαρέβαλε με την κατάσταση στο Καλαί, που υπάρχουν 3.500 πρόσφυγες επί επτά χρόνια και «μάλιστα οι γαλλικές αρχές προβληματίζονται και θέλουν να πάρουν μαθήματα, να δουν με ποιον τρόπο ενεργήσαμε εμείς».