Οι θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τα εργασιακά

Η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, η υπερίσχυση των επιχειρησιακών σε σχέση με τις κλαδικές συμβάσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού και η διαμόρφωση «μετώπου» εργαζομένων και εργοδοτών με στόχο την τόνωση των επενδύσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά, όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Συνδέσμου με θέμα: «Το μέλλον της Εργασίας μετά το Μνημόνιο».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ για την εργασιακή ατζέντα, ο σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αίτημα του ΣΕΒ είναι να καθορίζεται ο εθνικός κατώτατος μισθός με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και να απλοποιηθεί η διαδικασία καθορισμού μισθού (που έχει προβλεφθεί νομοθετικά) όπως και να μειωθεί ο αριθμός των εμπλεκομένων στη διαβούλευση. Πρόσθεσε επίσης ότι «στο νέο εργασιακό περιβάλλον, πρώτον, δεν πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που επιφέρουν αυτοματισμούς μεταξύ του εθνικού κατώτατου μισθού και των λοιπών επιπέδων, και δεύτερον, οι μεταβολές των μισθών πρέπει να ακολουθούν στενά τις μεταβολές της παραγωγικότητας». Επίσης ανέφερε ότι σήμερα «δεν υπάρχει δυνατότητα και ανάγκη μεταβολής του κατώτατου μισθού, παρά μόνον θέματα της σύνθεσης του κατώτατου νόμιμου (π.χ. των τριετιών) τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε σε επόμενη φάση».

-Οι αποφάσεις για αύξηση των μισθών πρέπει να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας στους κλάδους των «διεθνώς εμπορεύσιμων».

-Μια κοινή ατζέντα διεκδικήσεων από ένα ενιαίο μέτωπο εργαζομένων και εργοδοτών θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την ανάκαμψη των επενδύσεων στη μεταποίηση και τη βελτίωση εκεί της παραγωγικότητας.

-Ο ΣΕΒ είναι ενάντια στην σχεδόν αυτόματη επέκταση των ΣΣΕ. Πριν συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή από το σημερινό σύστημα πρέπει να διασφαλίζονται απαραιτήτως ότι το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, να μην κηρύσσονται γενικά υποχρεωτικές οι ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ και να μην κηρύσσονται γενικά υποχρεωτικές οι κλαδικές ΣΣΕ που δεν έχουν συνυπογραφεί και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ