Η Θεσσαλονίκη «άνοιξε» τα φτερά της!

 «Αγαπητοί ταξιδιώτες ο πιλότος και το πλήρωμα σας καλωσορίζουν στην πτήση της Qatar Airways από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ντόχα». Η παραπάνω φράση, όταν αναλαμβάναμε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, φάνταζε στους περισσότερους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ως σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως μέσα από πολλές προσπάθειες και σκληρή δουλειά, τα καταφέραμε! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή… 

Του Σπύρου Πέγκα*

Η Θεσσαλονίκη έχει… ανοίξει τα φτερά της σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει! Σήμερα η Qatar, χτες η Turkish, λίγο νωρίτερα η Ryanair (για την οποία πολύ μελάνι χύθηκε) και η Easyjet, η flydubai, η Jet2, η Transavia, η Sky Express και οι «δικές μας» Ellinair και Aegean Airlines, έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» επιλέγοντάς το και τοποθετώντας το στο πρόγραμμα πτήσεών τους. Τα μηνύματα για το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι πολύ θετικά! Μόνο η Qatar θα φέρει περίπου 36.000 επιβάτες για ορισμένους μήνες -τους θερινούς- ενώ η ζήτηση για να τοποθετηθούν νέες αεροπορικές εταιρίες στο αεροδρόμιό μας αυξάνεται.

Ευτυχώς, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα στο σημείο συνάντησης των διαδρόμων ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς καθυστερήσεις και το πλήγμα στον τουρισμό της πόλης περιορίστηκε στην ταλαιπωρία των επιβατών και στην ακύρωση ελάχιστων πτήσεων.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από ένα περιφερειακό αεροδρόμιο που ήταν, με έλλειψη βασικών υποδομών –όπως διαδρόμου για την πραγματοποίηση απευθείας υπερατλαντικών πτήσεων- μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων εταιριών.

Αυτό φυσικά δεν συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να φτάσουμε στο σημείο να καλωσορίζουμε νέες αεροπορικές εταιρίες, ακολουθήσαμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και εφαρμόσαμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας εξαγγελίες: να μετατρέψουμε με ουσιαστικό τρόπο τη Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη των Βαλκανίων.

Αμέσως μετά την ανάληψη των ηνίων της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και δεδομένης της κρίσης που βρισκόταν στο κατώφλι –κανείς βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα περνούσαν επτά χρόνια και η ύφεση θα εξακολουθεί να υπάρχει- για εμάς, τον Γιάννη Μπουτάρη και τους συνεργάτες του ήταν μονόδρομος να επενδύσουμε στην πόλη για την προσέλκυση νέων τουριστών. Σε μια περιοχή όπου η αποβιομηχάνιση καλά κρατεί, το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο, οι νέες επενδύσεις είναι συγκεκριμένες και καθημερινά ακούμε τον ήχο ενός ακόμα λουκέτου από κατάστημα που κλείνει, έπρεπε να κρατήσουμε την αγορά και τους ανθρώπους της όρθιους! Και τα καταφέραμε επενδύοντας στον τουρισμό!

Οι τουρίστες έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με το 2010, η διπλωματία των πόλεων που υιοθετήσαμε απέδωσε, η πόλη είναι αναγνωρίσιμη και συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Σήμερα σχεδόν 3.000.000 τουρίστες το χρόνο επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και από  εκεί τις γύρω περιοχές (τη Χαλκιδική για τις παραλίες της, την Αμφίπολη, τη Βεργίνα και Πέλλα, τον ‘Ολυμπο και τα Μετέωρα) και μας χαροποιεί ιδιαίτερα πως η σκέψη μας για την αντιμετώπιση του τουρισμού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με μια μητροπολιτικότητα αποδίδει!

Αυτά που έχουμε καταφέρει είναι μόνο η αρχή. Για ορισμένους η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για εμάς παραμένει η αρχή. Συνεχίζουμε τα ανοίγματά μας σε άλλες, νέες αγορές, δυναμικά ανερχόμενες όπως αυτές της Ασίας και σε άλλες θεματικές κατευθύνσεις, όπως τον επαγγελματικό (MICE) και τον τουρισμό πολυτελείας.

Τέλος, αισιοδοξούμε, σε συνεργασία και με τη νέα Διοίκηση ΟΛΘ Α.Ε., που πρόσφατα εγκαταστάθηκε εκεί,  να κάνουμε το Λιμάνι μας λιμάνι κρουαζιέρας, ώστε να ενταχθεί κι αυτό ως προορισμός στη λίστα των μεγάλων εταιριών που υπάρχουν στον τομέα αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. 

*Ο Σπύρος Πέγκας είναι αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης