«Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της»

Πριν από λίγο καιρό είχαμε «καταγγείλει» το δήμο Θεσσαλονίκης ότι δεν ασχολείται με την καθαριότητα στις γειτονιές της πόλης, και δη της άλλης, της περιφερειακής, της εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα λάβαμε ένα ενημερωτικό σημείωμα του δήμου, που αναφέρει ότι η προσπάθεια για την καθαριότητα έχει ξεκινήσει και θα είναι συνεχής και πως το ζήτημα της καθαριότητας είναι πρώτη προτεραιότητα. Το σημείωμα αναφέρει πως «η αρχή έχει γίνει και θα ενταθούν οι προσπάθειες. Προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα όμως υπάρχει η βούληση και η δέσμευση του δημάρχου για μία καθαρή πόλη είναι ενεργή».

Η αρχή έγινε στη Β’ Δημοτική Κοινότητα και σε σημεία και οδούς που υπήρχε πρόβλημα όπως στη περιοχή της οδού Γιαννιτσών. Επίσης προγραμματίζονται, λέει, δράσεις για τα Λαδάδικα και το Ποσειδώνιο. Αναφέρει δε πως την επόμενη εβδομάδα, συνοδεία των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα κάθε περιοχής ώστε να ενταχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό.

Οι δράσεις όμως στα Λαδάδικα και στο Ποσειδώνιο, είναι δράσεις που ο δήμος έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει σε προτεραιότητα. Είναι περιοχές τουριστικές και παραλιακές. Το να μας σερβίρει αυτές τις δράσεις ως πρωτοβουλίες για τη καθαριότητα της πόλης, δεν πείθει.

Καλώς έγινε η δράση στη Γιαννιτσών, αλλά δεν φτάνει. Διότι σε πολλές γειτονιές, τα σκουπίδια από τα στενά μαζεύονται με καθυστερήσεις, οι χώροι όπου φιλοξενούνται οι κάδοι, σε πολλές περιπτώσεις, είναι διαλυμένοι ή δεν υπάρχουν καν, ενώ οι περισσότεροι κάδοι εκτός από βρώμικοι έχουν τα κακά τους χάλια.

Επιμένουμε λοιπόν ότι η «άλλη» Θεσσαλονίκη της γειτονιάς είναι ξεχασμένη. Κι όπως λέει και ο ίδιος ο δήμαρχος Ζέρβας «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της». Όμως, μόνο το να το λες, δεν αρκεί. Με ξόρκια και ευχές δεν μαζεύονται τα σκουπίδια…

Φ.Δ.