Θεσσαλονίκη: Η δύναμη της μουσικής στο 4ο In-Edit Festival

Ο σπουδαιότερος τσελίστας των ημερών μας, ο Αμερικανός κινεζικής καταγωγής Yo-Yo Ma μαζί με μία μεγάλη συλλογικότητα μουσικών, τραγουδιστών, συνθετών, ενορχηστρωτών, εικαστικών καλλιτεχνών που φέρει το όνομα “Δρόμος του Μεταξιού” εξερευνούν τη δύναμη της μουσικής στη διατήρηση της παράδοσης και στη διαμόρφωση της πολιτισμικής εξέλιξης. Το ντοκιμαντέρ “The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble” επικεντρώνεται στα ταξίδια του “Silk Road Ensemble” και αποτελεί ένα προσωπικό χρονικό πάθους, ταλέντου και θυσίας.

Στην Παραγουάη η ορχήστρα “Recycled Orchestra of Cateura” παίζει μουσική με όργανα κατασκευασμένα από σκουπίδια. Στο ντοκιμαντέρ “Landfill Harmonic” προβάλλεται η δύναμη που έχει η μουσική να αλλάζει τα πράγματα και υπογραμμίζει επίσης δύο καίρια ζητήματα της εποχής μας: τη φτώχεια και τη ρύπανση από τα απορρίμματα.

Στο σύγχρονο Ιράν διοργανώνονται υπόγεια πάρτι με dance μουσική, επειδή είναι ανήθικη και απαγορευμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης. Στο ντοκιμαντέρ “Raving Iran” καταγράφονται οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τους εκπροσώπους της παράνομης ρέιβ κουλτούρας μέσα από την ιστορία δύο νέων ταλαντούχων μουσικών που προσπαθούν να παίξουν απαγορευμένη house μουσική στο σύγχρονο Ιράν.

Συνολικά 18 ιστορίες που καταγράφουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της τέχνης των ήχων, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συνάντησης μουσικής και κινηματογράφου, του In-Edit Festival που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου.

“Φέτος έχουμε ετοιμάσει το πιο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα από κάθε άλλη χρονιά” ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104,9” η Αθηνά Ριζοπούλου, μέλος της Parenthesis που έφερε στην Ελλάδα το In-Edit Festival.

Περιλαμβάνονται ιστορίες για πολύ γνωστά ονόματα της μουσικής, αλλά και ντοκιμαντέρ που δεν τραβούν αμέσως την προσοχή, όμως δείχνουν τη δύναμη της μουσικής σε όλο της το μεγαλείο, τόνισε.

Στο ντοκιμαντέρ “Nick Cave: One more time with Feeling”, με το οποίο άνοιξε η αυλαία του φεστιβάλ, o Νικ Κέιβ, Αυστραλός μουσικός, στιχουργός, σεναριογράφος, συγγραφέας και συνθέτης ηχογραφεί τον δέκατο έκτο δίσκο του με τους Bad Seeds, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποδεχτεί την απώλεια του γιου του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ