Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση

Για τα δικαιώματά τους και την αξία της εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον ενημερώθηκαν παιδιά όλων των ηλικιών μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η δράση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού – 20η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την UNICEF από το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν μέσα από και πρωτότυπες δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που υλοποιήθηκαν με τη στήριξη των οργανώσεων Solidarity Now, ΑΡΣΙΣ και META δράση τα παιδιά να μάθουν τα δικαιώματά τους, να αντλήσουν πληροφορίες για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ενημερωθούν για το πώς τα ίδια μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης στα σχολεία τους.

Στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε η δράση «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού» ήταν και το photobooth για φωτογραφίες με το hashtag της Παγκόσμιας Ημέρας #WorldChildrensDay.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο την 20η Νοεμβρίου, την ημέρα που υιοθετήθηκε η πιο ευρέως επικυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού φέτος εστιάζει στην προώθηση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και στο ασφαλές περιβάλλον των σχολείων, από κάθε είδους καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών – κυρίως ενάντια στον εκφοβισμό και την βία.