Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε την 25η Μαρτίου (φωτό+βίντεο)

Σε μια ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή μαθητών, αλλά και στρατιωτικών τμημάτων, η παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την 25η Μαρτίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, μετά το τέλος της παρέλασης, και αφού ευχήθηκε «χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία», δήλωσε: «Σήμερα, παρακολουθήσαμε μαθητικά και στρατιωτικά τμήματα τα οποία παρήλασαν, αποτίοντας τιμή στους ήρωες του 1821 και στον αγώνα για τη λευτεριά αυτού του τόπου. Αυτές τις μέρες πατάμε πιο σταθερά, πιο σίγουρα. Αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα των ανθρώπων που στήριξαν τον τόπο αυτό. Όταν, αυτές τις μέρες, ζούμε πιο έντονα στιγμές της ιστορίας, αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε την ταυτότητα και των άλλων εθνών, και των άλλων κρατών. Έτσι προχωράμε σε αυτό που και η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα, πορευόμενοι σε μια νέα κοινή πορεία. Αυτός ο αγώνας μάς παρακινεί να κρατήσουμε τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στην εργασία και στην προκοπή, κάτι που αποτελεί και την εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός».

«Η σημαντική σημερινή μέρα για την Ελλάδα και την ορθοδοξία εκπέμπει διδάγματα ομοψυχίας και πίστης. Θυμίζει σε όλους τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν είμαστε μονοιασμένοι», ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο Σταύρος Καλαφάτης, και συμπλήρωσε: «Παράλληλα εκπέμπει και ένα μήνυμα ευθύνης στον πολιτικό κόσμο, μήνυμα με δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, οι πολικοί που ηγούνται πρέπει, με τον πολιτικό τους λόγο, να ενώνουν και όχι να διχάζουν. Δεύτερον, να βάλουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μπει ένα τέλος στις θυσίες των πολιτών. Για μια καλύτερη Ελλάδα. Για μια καλύτερη Ευρώπη».

«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη γιορτή της Παναγιάς, για τη μεγάλη γιορτή του έθνους», απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος σημείωσε ότι «σήμερα ξαναθυμηθήκαμε το χρέος και το καθήκον μας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε να διδαχτούμε πολλά από την ιστορία. Και το συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα που και την αξίζουμε και την επιζητούμε. Αυτή την Ελλάδα θα μπορέσουμε να την επιδιώξουμε, θα μπορέσουμε να τη χαρούμε. Θα τελειώσουν οι δυσκολίες και θα βγούμε σε ένα διέξοδο».

Από τη μεριά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε: «Ημέρα θρησκευτικής και εθνικής μνήμης η 25η Μαρτίου. Η επανάσταση του 1821 ήταν ο αγώνας του έθνους μας για ανεξαρτησία και ελευθερία. Ταυτόχρονα αποδείξαμε εμείς οι Έλληνες ότι όταν είμαστε ενωμένοι καταφέρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Σήμερα, στην οικονομική αυτή, δύσκολη, συγκυρία, με τις εθνικές προκλήσεις και με τη διεθνή ανασφάλεια, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις αρχές αυτές των προγόνων μας. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη: «Επέτειος εθνική η σημερινή, σημαντική, ωραία μέρα, αλλά, κατά την άποψή μου, πρέπει να καταργηθεί αυτή η παρέλαση, να μείνουν μόνο τα στρατιωτικά τμήματα, αντιπροσωπευτικά για τη γιορτή, και αντί να έχουμε ένα συρφετό διαφόρων συλλόγων –δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα αυτό– να κάνουν ένα πανηγύρι στη νέα παραλία, να στήσουν χορευτικά, και να γιορτάζουμε πραγματικά την απελευθέρωση. Αυτό το πράγμα δεν είναι αξιοπρεπές».