Θεσσαλονίκη: Η βιωσιμότητα στον τουρισμό στο επίκεντρο ημερίδας

Την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για την Αίγυπτο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ότι το ζήτημα με τη Λιβύη θα ξεπεραστεί ειρηνικά και μέσω του διαλόγου, εξέφρασε ο πρώην υπουργός τουρισμού της Αιγύπτου Hisham Zaazou, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ημερίδας «The Tourism of Tomorrow» που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT – American College of Thessaloniki σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

“Το 2020 ο τουρισμός στην Αίγυπτο θα κινηθεί ανοδικά και θα καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και τα υψηλά νούμερα τουριστών που είχαν σημειωθεί πριν από το 2010 – την κρίση της Αραβικής Άνοιξης – που άγγιζαν σε αριθμό τους 15 εκατομμύρια τουρίστες. Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις κρίσεις στην Αίγυπτο, καθώς διετέλεσε υπουργός Τουρισμού από το 2012 έως το 2016, τόνισε ότι το σημαντικό είναι να δίνεις στον κόσμο ένα ξεκάθαρο, σαφές και ειλικρινές μήνυμα, ώστε η πληροφορία που θα λαμβάνει να περιγράφει την κατάσταση στα σωστά μεγέθη. Αναφορικά με την κρίση στη Λιβύη, είπε ότι σαφώς επηρεάζει την Αίγυπτο, αλλά και όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο, πιστεύει, ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και μέσω του διαλόγου οι ηγέτες θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της ειρήνης, καθώς καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θυσιάσει τη σταθερότητα. Ο κ.Zaazou πρόσθεσε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά την αγορά της Αιγύπτου δεν την θεωρεί ανταγωνιστική σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς είναι δυο διαφορετικοί πολιτισμοί και μπορούν να συνδυαστούν. Ακόμη και όταν επιλέγουν τους δύο προορισμούς για το δίπτυχο “ήλιος-θάλασσα” είναι τόσο υψηλή η ζήτηση που μπορεί να τους καλύψει όλους.

Η βιωσιμότητα στον τουρισμό

“Η βιωσιμότητα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον τουρισμό καθώς έχει να κάνει όχι μόνο με την ανάπτυξη, αλλά και με την επιβίωση όλων των επαγγελμάτων που ασχολούνται με τον τουρισμό”, τόνισε ο Νίκος Χουρβουλιάδης, πρόεδρος του School of Business του ACT, αναφερόμενος στο θέμα της φετινής ημερίδας. Πάνω σε αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε ότι οι ξενοδόχοι είναι σημαντικός κρίκος της αειφορίας και είναι θετικό ότι συμμετέχουν σε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο είναι ένα θέμα που πρέπει να εστιάσουν όλοι περισσότερο.

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν ως ομιλητές ο Φάνης Κρομμύδας, Marketing and Communications Director, Sani & Ikos Resorts, η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager, Aegean Air, ο Σπύρος Κουρής, Operational Leader, Domes Hotels and Resorts, η Ελένη Σωτηρίου, Διευθύντρια Thessaloniki Conventions Bureau, ο Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ο Σπύρος Πέγκας, πρώην Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Σαντίκου, ιδρύτρια και managing director της πλατφόρμας Workathlon, ο Σωτήρης Μυλωνάς, Sustainability consultant, Travelife and M Solutions και ο Γιώργος Δρακόπουλος, ιδρυτής και CEO της Tourism Generis.