Θεσσαλονίκη: Ημερίδα με θέμα «Προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία»

Προσυνεδριακή ημερίδα με τίτλο «Σύγχρονα θέματα και προκλήσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» καταφθάνει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής θεσσαλονίκης, από τις 16.00 έως τις 20.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Πως θα καταστεί η αγορά εργασίας βιώσιμη για το μέλλον, ενώ το εργατικό δυναμικό «γηράσκει»; Ποια σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας στο χώρο εργασίας; Απαντήσεις στα παραπάνω επίκαιρα ερωτήματα θα δοθούν στη διάρκεια της ημερίδας «Σύγχρονα θέματα και προκλήσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», που συνδιοργανώνουν η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, 16.00-20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αιμίλιος Ριάδης» (Δ.Ε.Θ. HELEXPO Α.Ε.).

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων, που θα γίνουν σ’ όλη την χώρα ενόψει του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασίας με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», που διοργανώνει το ΕΛΙΝΥΑΕ στις 18 & 19 Νοεμβρίου του 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι στόχοι της διοργάνωσης

Ο γεν. διευθυντής της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ», Γιώργος Χριστοφορίδης διευκρινίζει σχετικά με τη διοργάνωση: «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το ΕΛΙΝΥΑΕ και να συνδιοργανώσουμε την προσυνεδριακή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, ώστε αφενός να βοηθήσουμε στην επιτυχία του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και αφετέρου να ενημερώσουμε το κοινό της Βόρειας Ελλάδας για τη θεματική ενότητα του συνεδρίου “Σύγχρονα Θέματα και Προκλήσεις για την ΥΑΕ”. Τα θέματα που έχουμε επιλέξει πιστεύουμε ότι καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος και επιδίωξή μας είναι οι εισηγήσεις να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, δίνοντας το στίγμα του “καινούργιου” μέσα από την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ελληνικές επιχειρήσεις σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που απαιτεί όχι μόνο προσαρμογή στις νομοθετικές απαιτήσεις αλλά και ευελιξία και εκσυγχρονισμό σε υποδομές και πρακτικές».

Μεταξύ άλλων ο μηχανολόγος μηχανικός, υπεύθυνος Παραρτημάτων ΕΛΙΝΥΑΕ, Δρ. Αντώνης Ταργουτζίδης, θα μιλήσει στην ημερίδα για την «Υγεία και Ασφάλεια στο σύγχρονο εργασιακό τοπίο. Νέες συνθήκες, κίνδυνοι και εργαλεία».

Από την πλευρά της η χημικός μηχανικός, Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, Βιβή Μιξαφέντη θα μιλήσει για τη «Βιώσιμη επαγγελματική ζωή: ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», η οποία υπογραμμίζει σχετικά: «Είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός, αλλά και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης γηράσκει, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς, το έτος 2050 ο μισός πληθυσμός θα είναι πάνω από 50 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών, αναμένεται σε πολλές χώρες να αποτελούν το 30% ή και παραπάνω του συνολικού εργατικού δυναμικού. Επίσης, σε πολλά κράτη η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται».

Η ίδια προσθέτει: «Υπό το πρίσμα, λοιπόν, του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την αγορά εργασίας είναι αφενός η γενική έλλειψη εργατικού δυναμικού, αφετέρου η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων. Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για υιοθέτηση μιας δια βίου προσέγγισης αναφορικά με την Διαχείριση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τις επιχειρήσεις με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να μπορούν να είναι υγιείς και παραγωγικοί και να παραμένουν στην εργασία όντας ενεργοί, αφετέρου να αξιοποιείται η εμπειρία και η γνώση τους που έχει αποκτηθεί με τα χρόνια».

Επιπλέον, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός Η/Υ, MBA, Διευθυντής Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης & Πιστοποίησης Προϊόντων της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, Αργύρης Γαλαρνιώτης θα αναφερθεί στο «Σύστημα Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας – Εργαλείο βελτίωσης ή ένα ακόμα πιστοποιητικό», ενώ ο πολιτικός μηχανικός – σύμβουλος ακουστικής, Γιώργος Χατζηγεωργίου θα μιλήσει για την «Αντιμετώπιση θορύβου και κραδασμών – απαιτήσεις και εφαρμογές σε κτιριακές και Η/Μ εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, θέατρα, εμπορικά κέντρα, βιομηχανία, εκπαίδευση)» πραγματοποιώντας αναφορά στις απαιτήσεις της Ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και στις διεθνής οδηγίες.