Θεσσαλονίκη: Πλατύ δημοκρατικό φάσμα ενάντια στη φασιστική βία και στον ρατσισμό

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και στον ρατσισμό» που έχει ως στόχο να συνενώσει το πλατύ δημοκρατικό φάσμα ανακοινώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Κούδας και ο Ντίνος Κούης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι καταφέρνουμε να ενωθούμε για έναν κοινό στόχο» είπε χαρακτηριστικά ο Άρις Καζάκος, καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το Παρατηρητήριο έχει ως σκοπό να καταγράψει τα κλασσικά μέσα τα οποία χρησιμοποιεί ο φασισμός όπως η “παρα-ιστορία και η παρα-επιστήμη” καθώς όπως τόνισε είναι απαραίτητο να έχουμε μια ανάλυση για τους τρόπους, τους τόπους και τους χρόνους κατά τους οποίους εκδηλώνονται τα φαινόμενα φασισμού. «Τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο σπίτι, στη γειτονιά, στο σχολείο, στα γήπεδα. Οφείλουμε να εξουδετερώσουμε το φασισμό όπου γεννάται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καζάκος.

O πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος ότι «χωλαίνουμε στον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων ρατσιστικής και φασιστικής βίας» σημειώνοντας ότι «η ποινική καταστολή δεν αρκεί». Όπως σημείωσε ο ίδιος θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι «η δημοκρατία δεν είναι μόνο πολιτικό σύστημα αλλά και κοινωνικό».

Από την πλευρά του ο Σάκης Παπαθανασίου, οικονομολόγος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του Παρατηρητηρίου. Όπως σημείωσε στόχος είναι η «καταγραφή και η καταγγελία του φασιστικού λόγου, η ανάδειξη των αιτιών για την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, η κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, η ευρωπαϊκή δικτύωση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό καθώς και η υποβολή προτάσεων για νομοθετικές πρωτοβουλίες».

O Μιχάλης Τρεμοπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία» αναφέρθηκε στην αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και έκανε λόγο για «τρίτο κύμα της λαϊκής άκρας Δεξιάς». «Διεκδικούμε ένα διαφορετικό πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι «τα ποσοστά που παίρνει η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους» ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει «να αφήσουμε κάποιους να επενδύουν στο φόβο και το μίσος».

Ο Θέμης Χαρίσης πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας ανέφερε ότι «πλέον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει» σχετικά με την εκδήλωση αυτών των φαινομένων και τόνισε ότι είναι ώρα για δράσεις.

Η διακήρυξη

«Η έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, τα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, ο αντισημιτισμός, το κλίμα ξενοφοβίας και οι (ομο)φοβικές επιθέσεις συνιστούν μια συνεχώς διογκούμενη απειλή για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά και στην ανάγκη για αποφασιστική αντιμετώπισή τους, πολίτες της Θεσσαλονίκης που δεν ανέχονται τον εκφασισμό και εκβαρβαρισμό της κοινωνίας συσπειρώνονται και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία στην πόλη ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων  ατόμων που προσβάλλουν  βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη.  Η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες.

Στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα  αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, θα συμβάλει επίσης στην  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών, για τις απειλές  κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, ώστε να εκλείψουν όλες οι προκαταλήψεις,  που συχνά πυροδοτούν εντάσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

Ολόκληρο το κείμενο καθώς και τα ονόματα όσων υπογράφουν τη διακήρυξη για το  «Παρατηρητήριο ενάντια στη φασιστική βία και στον ρατσισμό» μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όσων υπογράφουν το κείμενο της διακήρυξης ώστε να αποφασιστούν τόσο η τυπική μορφή που θα λάβει το Παρατηρητήριο καθώς οι επόμενες δράσεις του.