Θεσσαλονίκη: Σημαντική μείωση της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων

Σημαντική μείωση του φαινομένου της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν φέτος οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλοντος, Κώστας Γιουτίκας, οι αγρότες υιοθέτησαν σε ποσοστό 80 έως 90% τη λύση της χρήσης του ειδικού καταστροφέα, του μηχανήματος που καταστρέφει το υπόλειμμα των καλλιεργειών και το απλώνει στο χωράφι ώστε να μπορεί να οργωθεί.

«Μετά από μία άσχημη χρονιά το 2015, η Περιφέρεια διενήργησε επί τόπου αυτοψίες, έγιναν συσκέψεις με την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών προχώρησε στην παρακράτηση ποσού από τις επιδοτήσεις των αγροτών, οι οποίοι προχώρησαν σε καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων στα χωράφια τους» σημείωσε ο κ. Γιουτίκας. Όπως πρόσθεσε, η κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ το 2016, μετά και από τις ενημερώσεις και συσκέψεις με τους αγρότες, που διοργάνωσαν οι Δήμοι Δέλτα και Χαλκηδόνας.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Δήμου Δέλτα, στην οποία έγιναν οι κατάλληλες συστάσεις προς τους αγρότες. «Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών επέλεξε τη λύση του καταστροφέα, παρότι αυτή συνεπάγεται κάποιο κόστος για τους ίδιους. Δεν λέω ότι δεν θα δούμε φέτος καπνό, αλλά καταβάλλονται έντονες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η καύση στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και τα οποία είναι αντικειμενικά αδύνατο να οργωθούν. Παράλληλα, καλούνται οι αγρότες, αν η καύση είναι η μοναδική λύση, να προχωρούν σε αυτήν τις πρωινές ώρες και όχι το βράδυ. Προτείνεται, επίσης, η καύση να γίνεται αργότερα, τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, οπότε το αγροτικό υπόλειμμα έχει ξεραθεί εντελώς και περιορίζεται ο καπνός» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ