Θεσσαλονίκη, στο κέντρο κούκλα και στις γειτονιές… πανούκλα!

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, που θα αναδείξουν τους νέους δημοτικούς «άρχοντες» της πόλης, αλλά η εικόνα που παρουσιάζουν οι γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου αρχοντική.

Στα στενά των συνοικιών της πόλης, τα απορρίμματα έχουν κάνει κατάληψη στα πεζοδρόμια και η πλαστική σακούλα διακοσμεί, με ξέχειλο πείσμα, εισόδους πολυκατοικιών, σχολικές αυλές, σταυροδρόμια, ακόμη και καπό αυτοκινήτων. Η εικόνα στα στενά της πόλης είναι τραγική. Δίπλα σε καφενεία, σε ιατρικά κέντρα, σε φροντιστήρια, κάτω ακριβώς από υπνοδωμάτια και μπαλκόνια, οι κάδοι απορριμμάτων είναι ξέχειλοι. Ανάλογα ξέχειλοι και οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης. Ανταγωνίζονται στα ίσια τους πράσινους. Ο παλιός δικομματισμός παραμένει ζωντανός στα απορρίμματα, όχι μόνο της ιστορίας.

Αντίθετα οι «κεντρικοί» δρόμοι που οδηγούν προς το κέντρο είναι καθαροί. Όπως επίσης καθαρό είναι και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και μέσα στα …ανήλιαγα στενά, εκεί που οι σκουπιδιάρες αναστενάζουν για να περάσουν.

Όπως φαίνεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, ναι αυτός ο δήμος, ο ανοιχτός, ο …μοντέρνος και κοσμοπολίτης, φροντίζει επιμελώς την εικόνα του, αλλά την πραγματική του βρώμα, φροντίζει να την αγνοεί και προσπαθεί να τη βάζει κάτω από το χαλί. Θυμίζει τους άπλυτους, βρωμερούς Γάλλους αριστοκράτες με τα φτιασίδια και τ’ ακριβά αρώματα. Στο κέντρο λοιπόν της πόλης, ελάχιστα τα προβλήματα. Κάποια μικρά ίσως, κυρίως στους κάδους ανακύκλωσης, με το πρόβλημα να έχει οξυνθεί προφανώς λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Όμως αυτή η εικόνα της πόλης, με το σκουπιδομάνι να έχει βγει παγανιά και να κάνει διαδήλωση στα στενά και τις γειτονιές της πόλης, δεν περιποιεί καμία τιμή στους δημοτικούς μας άρχοντες. Ιδίως γι αυτούς που επαίρονται ότι έχουν τιθασεύσει τον Μινώταυρο της καθαριότητας. Ακόμα πιο αισχρό είναι το γεγονός της υποκρισίας, με το καθαρό κέντρο και την απαστράπτουσα βιτρίνα της πόλης. Ζέχνει και όζει.

Οι γειτονιές όμως κύριοι του δήμου, δήμαρχε, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, είναι αυτές που εκλέγουν την διοίκηση του δήμου κι εσείς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τους δείχνετε πόσο τους υπολογίζετε. Οι πολίτες από τα στενά της Χαριλάου, της Τούμπας, της Ανάληψης, της Ξηροκρήνης και αλλού, είναι που θα πάνε στις κάλπες των εκλογών και θα επιλέξουν τους πιο άξιους για να διαχειριστούν και να χειριστούν τα καθημερινά ζητήματα και προβλήματα της πόλης. Και εκεί σ’ αυτές τις γειτονιές, κύριοι της διοίκησης, τους δείχνετε και τους δείξατε σε όλη της θητείας σας, πόσο τους σέβεστε. Ιδίως με τις «μικρές χωματερές» έξω από δημοτικά σχολεία, τα διαλυμένα πεζοδρόμια και τα ξεχαρβαλωμένα πάρκα…

Υ.Γ. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες και σημερινές, φρέσκιες… Τις αφιερώνουμε στο δήμαρχο και σ’ όλους τους αντιδημάρχους, νυν και μελλοντικούς…