Θετικά μιλούν αυτοδιοίκηση και φορείς για το ένα έτος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Τις απόψεις τους για τον έναν χρόνο λειτουργίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, www.amna.gr/macedonia, αξιολόγησαν στη συντριπτική πλειονότητά τους ώς θετική την πορεία του θεσμού, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα που έδωσε για αμεσότερη επαφή και τακτικότερη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, προς επίλυση προβλημάτων της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, «ήταν ένα πολύ καλό βήμα η δημιουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που είχα κάποιες αμφιβολίες για το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει, η εξέλιξη έδειξε ότι πραγματικά βοήθησε πολύ στην άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό για σημαντικά θέματα της πόλης. Το πιο σημαντικό είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και  η θετική αντιμετώπιση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον εγκαταλελειμμένο χώρο των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το μουσείο του ολοκαυτώματος. Άλυτο βέβαια παραμένει το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του κέντρου υποδοχής και περίθαλψης ανιάτων, που είχε αναγγελθεί από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενός κέντρου απολύτως χρήσιμου για τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης δεν έχει δοθεί λύση και στα θέματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της παράκτιας συγκοινωνίας».

Θετικά αξιολογεί την παρουσία του Γραφείου και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης: «Αξιολογώ την παρουσία προς τη θετική κατεύθυνση. Ήταν καλό που έγινε το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δίνει λύσεις σε εμάς τους Αυτοδιοικητικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στείλαμε στο Γραφείο φάκελο ώστε να συμπεριληφθεί και ο δήμος μας στο πρόγραμμα σίτισης των σχολείων, κάτι που έγινε και σήμερα λειτουργεί κανονικά το πρόγραμμα στο δήμο Θερμαϊκού».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, επισημαίνει: «Χαιρετίσαμε από την αρχή την παρουσία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αναγκαίο για να μπορούν όχι μόνο οι δήμαρχοι αλλά και οι φορείς της πόλης να έχουν επαφή με την Αθήνα. Έχουμε καλή συνεργασία. Ξεκινήσαμε αρχικά και καταθέσαμε τέσσερις φακέλους. Ο πρώτος φάκελος αφορά το στρατόπεδο Κόδρα, ο δεύτερος το αλιευτικό καταφύγιο στη Ν. Κρήνη που αναμένεται να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, ο τρίτος το Μετρό και τη διάνοιξη της Οδού Πόντου και ο τέταρτος φάκελος έχει σχέση με την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Καραμπουρνάκη- Αρετσούς. Θεωρώ ότι θα βρεθούν οριστικές λύσεις».

Με τη ρήση «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνοντας: «Πολύς θόρυβος, πολύς λόγος για το τίποτε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καθαρά επικοινωνιακή ενέργεια και επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος, όπως αποδεικνύει το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δερμουτζίδης, επισημαίνει: «Θετικός είναι ο απολογισμός. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και ιδιαίτερα για τον δήμο μας δόθηκαν λύσεις σε πολλά θέματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που λύθηκε ήταν αυτή του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Επίσης δόθηκαν λύσεις και σε άλλα προβλήματα. Ελπίζω η θετική παρουσία του Γραφείου να συνεχιστεί και φέτος και να λυθούν λύσεις σε θέματα όπως της σχολικής στέγης, του ΑΓΝΟ και του ΟΑΣΘ».

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, σημειώνει: «Πετυχημένος ο ένας χρόνος, έφερε την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και άλλαξε την ατζέντα. Ήταν απόφαση θετική αυτή του πρωθυπουργού και πετυχημένη η στελέχωση του Γραφείου. Με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη σημασία στη Θεσσαλονίκη».

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και άλλων φορέων

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO ΑΕ, Τάσος Τζήκας, κάνει λόγο για θετικό απολογισμό: «Ήταν σημαντικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη το πρωθυπουργικό Γραφείο. Παρόλο που υπήρξαν επιφυλάξεις, η παρουσία του Γραφείου έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ο απολογισμός είναι θετικός και η αίσθηση που μου δόθηκε είναι ότι προχώρησαν πολλά θέματα, όπως με τις παραχωρήσεις χώρων σε δήμους και άλλα θέματα. Το Γραφείο είναι σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη».

Θετική άποψη για τη λειτουργία του Γραφείου, διατυπώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ζητώντας ωστόσο περισσότερες αρμοδιότητες για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης: «Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του Γραφείου ήμασταν επιφυλακτικοί. Έκτοτε υπήρξαν περιπτώσεις που αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Γενικά είμαστε θετικοί στην δημιουργία του Γραφείου. Θέλουμε όμως περισσότερες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να υπάρξει καλύτερη παρουσίαση των θεμάτων από όλη τη Β. Ελλάδα. Σαφώς και μας ευχαρίστησε το Γραφείο το οποίο έδωσε λύσεις σε πολλά θέματα, αλλά επαναλαμβάνω ότι θέλουμε την μεταφορά  αρμοδιοτήτων από την Αθήνα στο Υπουργείο».

Κατά τον πρόεδρο πάντως του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική επαφή με τον πρωθυπουργό. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, συνεχίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε. Όπως όλες οι κυβερνήσεις, και στο παρελθόν αλλά και σήμερα, δεν έχουν ξεκινήσει κανένα διάλογο μαζί μας για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε εμείς οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη» τονίζει.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνει: «Ήταν μια πρωτοτυπία η δημιουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Οταν ξεκίνησε έδειξε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι προσέφερε πράγματα στην πόλη. Ο πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη. Συναντήθηκε επανειλημμένα με αρκετούς τοπικούς φορείς κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Η διευθύντρια του Καυτατζόγλειου Σταδίου, Χριστίνα Κυριακίδου, σημειώνει: «Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι θετικός. Μας βοήθησε σε αρκετά θέματα. Παραλαμβάνουμε ένα μεγάλο έργο στο Καυτατζόγλειο, που είναι η ολοκλήρωση του ταρτάν και άλλων σημαντικών εργασιών στο στάδιο. Υπήρξε καλή συνεργασία με το Γραφείο και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι».

Για τακτική συνεργασία και επίλυση πολλών θεμάτων που αφορούσαν την πόλη κάνει λόγο ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, τονίζοντας: «Θετική ήταν η προσφορά του Γραφείου, καθώς είχαμε συχνή συνεργασία και επιλύσαμε πολλά θέματα που αφορούσαν τόσο την πόλη μας όσο και  άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Δώσαμε λύση στα σχολικά γεύματα που ξεκίνησαν φέτος για δεύτερη χρονιά και ήταν ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης με το γραφείο. Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου είναι θετικός».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ,  Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, Κυριάκος Παρασίδης