Θωμάς Μπουρνάρης: Για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της ΠΕ Σερρών

Ακούμε συχνά τις λέξεις «βιωσιμότητα» και «ανάπτυξη» σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό που θα απαλύνουν το βήχα της στασιμότητας της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Τι είναι όμως η βιώσιμη ανάπτυξη και πως μπορούμε να την πετύχουμε;

Σύμφωνα λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ανάπτυξη θεωρείται βιώσιμη όταν με αυτή καλύπτονται οι ανάγκες των σημερινών γενεών χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τις οικονομικές, τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές πτυχές οι οποίες θεωρούνται εξίσου σημαντικές. Δεν υπάρχει λοιπόν βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τον περιβαλλοντικό και τον κοινωνικό παράγοντα.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι και τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν και την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, το περιβάλλον και οι άνθρωποι.

Οι Σέρρες είναι από τη φύση τους ένας τόπος με περιβαλλοντικά στολίδια. Ξεκινώντας από Βορρά, οι ιαματικές πηγές του Αγκίστρου, το Μπέλλες, το Ρούπελ, η Κερκίνη, ο Στρυμόνας, τα Κρούσια, ο Αγγίτης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, ο Λαϊλιάς και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα στολίδια καλά «κρυμμένα». Είναι απαραίτητο λοιπόν τα περιβαλλοντικά στολίδια μας να αναδειχθούν όχι με αποσπασματικές κινήσεις αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης. Ο επισκέπτης κάθε τόπου θέλει εκτός από τις φυσικές ομορφιές να αντικρίσει και καλά σχεδιασμένες δράσεις που θα συνδέονται με το φυσικό τοπίο διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον και για νέες επισκέψεις.

Στο σημείο αυτό το πιο σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι με μεράκι, με γνώσεις, με ιδέες που έχουν στο γευτεί αλλά και θέλουν να δώσουν μοναδικές εμπειρίες στους γύρω τους. Τέτοιους ανθρώπους έχουμε πολλούς! Από μικρές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει δράσεις που προσελκύουν επισκέπτες και φέρνουν όχι μόνο τα απαραίτητα οικονομικά οφέλη, αλλά πραγματικούς φίλους των Σερρών. Αυτούς του ανθρώπους πρέπει να βοηθήσουμε να τους οργανώσουμε και να τους εντάξουμε σε ένα συνολικό σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων. ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θα φέρουν την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της ΠΕ Σερρών.

  • Ο Θωμάς Μπουρνάρης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Σερρών με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά– Χρήστος Γιαννούλης». Είναι επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. – Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΤ