Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Γκροσδάνης εργάστηκε για χρόνια στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη, που τις δεκαετίες ’60 και ’70 ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, φιλοξενώντας πρόσωπα που σημάδεψαν την έβδομη τέχνη στην Ελλάδα.

Στο λεύκωμα αυτό, μέσα από σπάνιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, καταγράφει αναμνήσεις και ιστορίες 32 χρόνων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι ταινίες, οι πρωταγωνιστές, οι συντελεστές, η οργάνωση και τα παρασκήνια ενός σημαντικού θεσμού παρουσιάζονται αποτυπώνοντας όλη την αγωνία, το πάθος και την αγάπη των ανθρώπων που αγαπούν το Σινεμά.

Όσοι έζησαν τα γεγονότα που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ. Σημαντικός συντελεστής άλλωστε αποτέλεσε το κοινό που κράτησε ζωντανό το Φεστιβάλ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παντελής Βούλγαρης στον πρόλογο του βιβλίου: «Στα πενήντα χρόνια της διαδρομής μου ως κινηματογραφιστής προσπάθησα να ερμηνεύσω –σπανίως καθισμένος, συνήθως όρθιος στο τέλος της αίθουσας– τις σιωπές, τα τριξίματα των καθισμάτων, τις σιλουέτες των θεατών που αποχωρούν, το τέλος της προβολής, όπου τα πρώτα βλέμματα των θεατών μιλάνε δίκαια για τις εικόνες που παρακολουθούσαν.»

Απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε σινεφίλ – όσοι είχαν την τύχη να είναι εκεί θα θυμηθούν ενώ οι νεώτεροι θα ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του στις μέρες και νύχτες της κινηματογραφικής Θεσσαλονίκης της εποχής.

Ο Νίκος Γκροσδάνης γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Πράβι (Ελευθερούπολη) της Καβάλας. Στα δεκατέσσερά του χρόνια, ένα καλοκαίρι, φεύγει από το χωριό του κυνηγώντας το όνειρο της μεγάλης πολιτείας. Με οτοστόπ φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη, όπου και μένει μόνιμα πια. Από εύνοια της τύχης άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σερβιτόρος στο ξενοδοχείο Μεντιτεράνιαν Πάλας. Aυτός ο χώρος λειτούργησε σαν πανεπιστήμιο γι’ αυτόν. Εκεί γνώρισε πολύ σημαντικούς ανθρώπους, που χάραξαν τη μετέπειτα πορεία του. Αργότερα εργάστηκε στο ραδιόφωνο, κάνοντας εκπομπές για τον πολιτισμό. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του άρθρα στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη και αργότερα στη Μακεδονία.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Tώνια Mαρκετάκη (Αποθήκη Δ’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη) την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, στις 11:30 π.μ.

Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:

  • Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
  • Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος
  • Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος
  • Τέλλος Φίλης, ποιητής, υπεύθυνος Κινηματογράφου Ολύμπιον
  • Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης