Τη Δευτέρα η “μάχη” στο δημοτικό συμβούλιο για τα Αρχαία της Βενιζέλου

Πάνω από 1000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στις δύο ξεναγήσεις στην «υπόγεια πόλη» της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου που διοργανώνει η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», στην προσπάθειά της να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.

Επίσης περίπου 7000 άτομα, μέσω των social media, δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την εν λόγω δράση, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ευαισθησία για το θέμα. Πάντως στις δύο ξεναγήσεις στην «υπόγεια Θεσσαλονίκη», την Κυριακή 6/10, στις 10.30 πμ και στις 12.30μμ, θα συμμετέχουν περίπου 400 άτομα. Θα υπάρξει δηλαδή σειρά προτεραιότητας και τη ξενάγηση προσφέρει αφιλοκερδώς ο ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου. Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς τον σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας και διαμέσου των Λουτρών Παράδεισος (Bey Hamam) και της Παναγίας Χαλκέων θα καταλήξει στον Σταθμό μετρό Βενιζέλου.

Στο μεταξύ έχει ήδη κοινοποιηθεί ότι τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό. Έχουν προσκληθεί διάφοροι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, και η Αττικό Μετρό, όπως  και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Όμως ο δήμος δεν κάλεσε την «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», την οποία προφανώς δεν αναγνωρίζει ως έναν από τους κοινωνικούς εταίρους στην πόλη. Ίσως διότι την πρωτοβουλία για την δημιουργία της «Κίνησης για τα Αρχαία», να την πήρε ο Μπουτάρης, με τον οποίο ο Ζέρβας δεν διατηρεί καλές σχέσεις. Μένει να δούμε αν ο Μπουτάρης τελικά θα πάει τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο και αν θα μιλήσει.

Έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε ποιοι φορείς έχουν κληθεί και ποιοι θα παραβρεθούν. Διότι αν κρίνουμε από το ποιοι είχαν κληθεί στην σύσκεψη για τα Αρχαία της Βενιζέλου που έγινε στην Περιφέρεια από τον περιφερειάρχη Τζιτζικώστα, τότε τα Αρχαία της Βενιζέλου εντέλει θα βρεθούν στη δύσκολη θέση της μετακόμισης…

Φ.Δ.