Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυχρησιμοποιούμενους σύγχρονους τεχνολογικούς όρους. Το Cloud ή αλλιώς Cloud Computing είναι ένα γνήσιο παράγωγο της ψηφιακής εποχής που σχετίζεται με την αυτόματη online αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών σε ένα “σύννεφο” από servers.

Είναι μία υπηρεσία που χρησιμοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις στις μέρες μας. Στην ουσία ανεβάζουν το υλικό τους σε Data Centers ή Server Farms, που είναι αποθήκες γεμάτες από υπολογιστές που υπάρχουν παντού στον κόσμο, και η πρόσβαση σε αυτό είναι εφικτή μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα. Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται διαδικτυακά και όχι τοπικά, όπως σε κάποιο USB, Laptop ή PC.

Είναι παρεμφερές με αυτό που κάνουν τα Social Media (Facebook, Instagram, κλπ) που μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε φωτογραφίες που μπορούμε να επεξεργαστούμε και να κατεβάσουμε από άλλες συσκευές φτάνει απλά να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας. Εδώ βέβαια πρόκειται για πιο απαιτητικές διεργασίες με αρχεία κάθε είδους και όχι μόνο. Επιπλέον το Hotmail και Yahoo Mail που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει είναι υπηρεσίες Cloud. Το Cloud Computing αφορά και προγράμματα και εφαρμογές, όπως είναι το Google Docs της Google και το Office Online της Microsoft όπου τα πάντα γίνονται μέσω κεντρικών servers και αποθηκεύονται χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι στη συσκευή σας.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, π.χ. Microsoft, Google, Apple, Dropbox, δραστηριοποιούνται στο Cloud προσφέροντας την αποθήκευση κάποιας χωρητικότητας δεδομένων δωρεάν, καθώς και εφαρμογές για ios, Android και Windows phone. Στην αρχή είναι η χρήση κάποιας από τις δωρεάν υπηρεσίες που συνήθως αρκεί για έναν καθημερινό χρήστη. Αν όμως οι Cloud υπηρεσίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρίας, έπεται η επιλογή κάποιου συνδρομητικού πακέτου.

Η πληθώρα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το Cloud σε μία εταιρεία είναι τα εξής:

Χωρητικότητα. Στην αποθήκευση υλικού στο Cloud υπάρχει η χωρητικότητα είναι απεριόριστη και υπάρχει ελάχιστη χρήση άλλων υλικών αποθήκευσης. Έτσι, εξοικονομείτε χώρο στον υπολογιστή σας και δεν σπαταλάτε τη μνήμη του.
Ευκολία. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας USB, σκληρούς δίσκους και άλλες συσκευές αποθήκευσης, αρκεί να έχετε μόνο πρόσβαση στο ίντερνετ ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τις εφαρμογές και τα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή, smartphone, laptop, tablet, pc, οποιαδήποτε στιγμή όπου κι αν βρίσκεστε. Επιπλέον είναι εύκολη η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συναδέλφων.
Updates. Οι Cloud εφαρμογές έχουν το πλεονέκτημα των τακτικών updates που λαμβάνουν όλοι οι χρήστες τους.
Backup. Το Cloud σας προσφέρει αυτόματο Backup των δεδομένων σας εκτός της επιχείρησής σας.
Ασφάλεια. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το Cloud διαθέτουν την υποδομή και την τεχνογνωσία ώστε να βεβαιώνουν για απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαθούν δεδομένα σας, ενώ αν έχετε π.χ. κάποιο φωτογραφικό υλικό στο κινητό σας και αυτό χαλάσει ή χαθεί, χάνεται και το υλικό. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ποιο anti-virus πρόγραμμα να διαθέτετε στον υπολογιστή σας για την προστασία των αρχείων σας. Βέβαια προτού χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Cloud μιας εταιρείας είναι καλό να ξέρετε τον κώδικα κρυπτογραφίας για τα δεδομένα που χρησιμοποιούν, τα λογισμικά ασφάλειας που κατέχουν, το ιστορικό περιστατικών παραβίασης δεδομένων που έχουν, όπως και τα μέτρα αντιμετώπισης που εφάρμοσαν σε παρελθόντα συμβάντα υποκλοπής δεδομένων. Όλες οι εταιρείες εγγυώνται την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά υπάρχουν ικανοί hackers και μυστικές υπηρεσίες που επιδιώκουν την υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών. Συνεπώς, φροντίστε να επιλέξετε εταιρείες με καλή κρυπτογράφηση και όσο το δυνατό λιγότερο ένοχο παρελθόν. Επιπλέον, αν διαθέτετε άκρως απόρρητες πληροφορίες καλό θα ήταν να μην τις ανεβάσετε για να είστε σίγουροι.
Κόστος. Ο χρήστης πληρώνει αναλογικά με τη χρήση της Cloud υπηρεσίας που κάνει και τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται. Συνεπώς, πληρώνει μόνο για ό,τι χρησιμοποιεί.
Αξιοπιστία. Οι servers των εταιρειών που παρέχουν Cloud υπηρεσίες λειτουργούν διαρκώς ομαλά στο 99,9% των περιπτώσεων.

Πώς όμως θα επιλέξετε την υπηρεσία Cloud που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές σας ανάγκες? Λάβετε υπ’όψιν σας τα εξής κριτήρια:

  • Σχέση κόστους-προσφερόμενου αποθηκευτικού χώρου
  • Ταχύτητα υπηρεσιών (την ελέγχετε κατά τη διάρκεια της χρήσης των δωρεάν πακέτων)
  • Ασφάλεια, που προαναφέραμε τί πρέπει να ελέγξετε
  • Ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος αρχείων που μπορείτε να ανεβάσετε
  • Αν υπάρχουν διαθέσιμες mobile εφαρμογές για τις συσκευές σου και desktop client που θα κάνει πιο εύκολο το συγχρονισμό αρχείων

Τέλος, υπάρχουν πολλά είδη συνδρομών ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών που εξυπηρετούνται:

  • Private Cloud, που λειτουργεί ιδιωτικά
  • Community Cloud, που μοιράζεται μεταξύ πολλών οργανισμών και υποστηρίζει μία συγκεκριμένη κοινότητα με κοινά ενδιαφέροντα
  • Public Cloud, που διατίθεται σε μεγάλη ομάδα εταιρειών ή στο ευρύ κοινό
  • Hybrid Cloud, όπου δύο ή περισσότερα Clouds από τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται μεταφορά δεδομένων από το ένα Cloud στο άλλο.

Πηγή: dicha.gr