Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

Με την επισήμανση ότι «επιτέλους γίνεται συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν», άρχισε τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη, την αδειοδότηση των καναλιών, το προσφυγικό, την παιδεία.
tsipra-deth_10

Στην ερώτηση της ΕΡΤ3 για τον Κ. Μητσοτάκη που ζητά συνέχεια εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «έχει εγκλωβιστεί στη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης και της διεκδίκησης εκλογών, κάτι που καταντά γραφικό». «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα όχι εκλογές. Πηγαίνουμε στη β’ αξιολόγηση με σχέδιο και θα θέλαμε τη ΝΔ μαζί μας, δυστυχώς είναι απέναντι», είπε. Οταν ρωτήθηκε αν «είμαστε κοντά στη γραβάτα», απάντησε ότι θα τη φορέσει μόνο για κάτι σημαντικό, όπως η οριστική λύση για το χρέος, για την οποία πιστεύει ότι είναι κοντά. «Δικαιούμαστε μια δίκαιη ρύθμιση για το χρέος», είπε. Στο Ρώσο δημοσιογράφο που ρώτησε για τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αγωγούς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, απάντησε ότι «είναι θετική, πάντα στο πλαίσιο όσων ισχύουν στην Ευρώπη». Για την πιθανότητα ανασχηματισμού έδωσε την κλασική απάντηση ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται και αστειεύτηκε όταν του είπαν ότι ο Ν. Παππάς δε θέλει να μετακινηθεί λέγοντας: «Πείτε του, αν τον δείτε, ότι δε θα αποφασίσει αυτός».

Στην ερώτηση τι θα πει στη Μέρκελ για το χρέος ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι διμερές ζήτημα το χρέος, το θέμα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, έχει διεθνή διάσταση. Είναι πιο περίπλοκο από αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας. Θα πω στη Μέρκελ ότι εμείς τηρούμε τη συμφωνία, ας την τηρήσουν κι οι εταίροι μας». Για την υπόσχεση για πάγωμα των οφειλών σε ΟΑΕΕ ώς το τέλος του χρόνου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε διαδικασία μετάβασης στον ΕΦΚΑ και πρέπει οι ασφαλισμένοι να μπορούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές», συμπληρώνοντας για τους συνταξιούχους ότι «το 90% δεν είχε μειώσεις».

tsipras-deth_13

Για το αν είναι οριστικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2009, είπε ότι η διαμάχη αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όχι το ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς είμαστε κυβέρνηση από το 2015, αναγκαστήκαμε σε μια συμφωνία χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων, όμως δε σημαίνει αυτό ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διερευνήσει το θέμα». Μίλησε και πάλι για έναν δικαιότερο ΕΝΦΙΑ και για βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι «ήταν δύσκολη η συμφωνία με την Τουρκία και η Μέρκελ κράτησε μια στάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πιστέψαμε στη συμφωνία γιατί η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία. Ταυτόχρονα η Ευρώπη πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η Β. Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, είπε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αλλά υπάρχουν και προσωπικές απόψεις». Για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι «υπάρχει πλαίσιο από τη συμφωνία, δηλαδή τα έσοδα πηγαίνουν στον κουβά για το χρέος, αλλά δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η ερώτηση από τη δημοσιογράφο του Alpha, η οποία είπε στον πρωθυπουργό ότι αισθάνεται ότι ο ίδιος την απολύει, ότι τιμωρεί τους εργαζόμενους. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι, και αυτοί εναντίον των οποίων μιλούσαν από το σταθμό τα προηγούμενα χρόνια». Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια από 4.000 έγιναν 2.000 όμως «για εκείνους δεν έκλαψε κανείς» και θύμισε ότι όταν έκλεισε η ΕΡΤ δεν έγιναν ανάλογες κινητοποιήσεις. «Στα 27 χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει τρεις δημοπρασίες, αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Ηταν μάλιστα και μνημονιακή υποχρέωση η ρύθμιση του τοπίου. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του», συμπλήρωσε. «Το τζάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει με τα θαλασσοδάνεια, κάποιοι άλλοι μίλησαν για νταβατζιλίκι», είπε χαρακτηριστικά.

tsipras-deth_9

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επιχειρηματίες, που θα αφορά μισθούς, εισφορές και προμηθευτές και τόνισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για την οικονομία, να αλλάξουμε, να παράξουμε πλούτο, να εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική θέση της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουμε μάχη για τα αυτονόητα, να επενδύσουμε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα».

Για την απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στο δήμο από το υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να διαμορφωθεί πάρκο, είπε ότι δε γνωρίζει λεπτομέρειες, αλλά θα δουν το ζήτημα με θετική διάθεση, και ανέφερε περιπτώσεις αντίστοιχες με αυτήν οι οποίες προχώρησαν.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με την επιβολή του νόμου και της τάξης στα Εξάρχεια, ο κ. Τσίπρας είπε αστειευόμενος ότι «αφού δε θέλει να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει». Η δημοσιογράφος του Star αναφέρθηκε και πάλι στο κλείσιμο των σταθμών και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, δε δώσαμε άδειες στους φίλους μας, ήταν έτσι σχεδιασμένος ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος για το Δημόσιο. Δεν είναι μεγαλύτερο το δικό σας πρόβλημα από των εργαζομένων του Alter ή της Ελευθεροτυπίας, που έκλεισαν. Δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με των εργοδοτών».

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Ιταλία να γίνουν οι «μαύρες τρύπες» της Ευρώπης για τους πρόσφυγες είπε ότι αυτό δεν συνάδει με την αλληλεγγύη που είναι αξία της ΕΕ και θα εργαστούν για να μείνουν όλα αυτά σενάρια. Στο δημοσιογράφο του Mega είπε ότι «ως κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστούμε το Δημόσιο, δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα κανάλια», ενώ θύμισε ότι «ο Μεϊμαράκης είχε πει ότι θα βγει ΕΣΡ και πιστεύω ότι θα το έκανε, αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης παρότι είναι νέος δεν το έκανε». Για τη διαφορετική στάση του απέναντι στον Κ. Καραμανλή τόνισε ότι «εκείνος ήταν αρχηγός σε μια άλλη εποχή, όταν ήταν κόμμα του κέντρου. Τώρα η ΝΔ έχει υιοθετήσει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη – που είναι και αντιπρόεδρος- του ΛΑΟΣ».

«Ο Μπαλτάς είπε απλά ότι όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην αριστεία», τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο γνωστό επιχείρημα ότι η Αριστερά είναι κατά της αριστείας. «Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία στο γυμνάσιο, πρέπει να πάψει να είναι εξεταστικό κέντρο. Θα δώσουμε βάρος στην παιδεία, αλλά η συζήτηση πρέπει να γίνει χωρίς τσιτάτα και αγκυλώσεις», συμπλήρωσε.

tsipras-deth_1

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι «είναι σημαντικότερες οι επενδύσεις από το τίμημα, γιατί το τίμημα πηγαίνει στον κουβά του χρέους. Θέλουμε ο επενδυτής να μην πάρει κάτι κοψοχρονιά, αλλά να αφήσει ανταποδοτικά οφέλη». Αναφερόμενος στην ΕΥΑΘ είπε ότι το μείζον είναι «στην εποχή της ελεύθερης αγοράς ο δημόσιος έλεγχος, αυτό πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ». Διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα και είπε για τον Κ. Μητσοτάκη: «700 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ και 250 εκατ. για να επιστραφούν τα λεφτά στους καναλάρχες, είναι ένα δισ. Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Από τα νοσοκομεία, την παιδεία, το Δημόσιο γενικότερα. Αυτό σημαίνουν αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης».

Στο δημοσιογράφο του Spiegel που ρώτησε για τις γερμανικές επανορθώσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής αλλά πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο τάιμινγκ, γιατί δε θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

«Η κ. Γεννηματά επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για πιθανές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι χρησιμοποίησε την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».