Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο σημερινό νέο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, για την 2η αξιολόγηση και το χρέος, τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ, καθώς και για το νέο υπουργείο Καθημερινότητας του πολίτη.

Για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ότι  «Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα  ενός δύσκολου μαραθώνιου, κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη 2η αξιολόγηση. Ξεκινά στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του α’ τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξαναποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».

Όσον αφορά, τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έντιμη μάχη. Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ. Δεν τον ψηφίσαμε μόνοι μας αλλά με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. Η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Πλέον, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός, κανείς ελπίζω δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες. Εμείς από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε σε όλους τους τόνους: θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν αποτελεί για εμάς επιλογή».

Για το νέο υπουργείο Καθημερινότητας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δημιουργούμε, για πρώτη φορά, ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας και στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό δεν είναι δουλειά ενός υπουργού. Για πετύχει το σχέδιο αυτό απαιτείται διασύνδεση με όλα τα υπουργεία. Τα υπουργεία να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών. Ιδιαίτερο βάρος στην επαφή με τον πολίτη. Φαινόμενα του παρελθόντος με τις πόρτες των υπουργείων να παραμένουν κλειστές στους πολίτες είναι αδιανόητα».

Τέλος, αναφερόμενος στο στόχο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Ούτε το δικό μου ούτε κανενός το όνομα είναι γραμμένο σε κάποια καρέκλα. Βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης στην πλέον δύσκολη ιστορική συγκυρία. Μπορεί οι καρέκλες να μη γράφουν το όνομά μας αλλά μπορεί το όνομά μας να συνδεθεί με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Φιλοδοξία μας δεν είναι να είμαστε άλλη μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε – έστω καλύτερα και εντιμότερα – την κρίση, αλλά να είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση».