Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια

Μετά τη συμφωνία που υπήρξε χτες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη και με εκπροσώπους των θεσμών ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την κατάθεση και την ψήφιση του νέου σχεδίου από τη Βουλή.

Όπως συμφωνήθηκε ο νόμος θα έχει ισχύ για έναν χρόνο αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα.

Ωστόσο η ισχύς του νόμου θα είναι τριετής για τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασθενείς. Η περιορισμένη χρονική διάρκεια του νόμου ζητήθηκε από τους τραπεζίτες ώστε να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία όσων δανειοληπτών ενταχθούν θα επανελέγχονται ανά τριετία για να διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια.

Για τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στον Ν Κατσέλη και δεν έχουν πάρει δικάσιμο ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας ωστόσο τον τελικό λόγο αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος ή όχι για τον νόμο Κατσέλη θα τον έχει ο δικαστής.

Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του Ν Κατσέλη και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα είναι προαιρετική.

Το σχέδιο λοιπόν κλείδωσε σύμφωνα με την αρχική συμφωνία: δηλαδή αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ συνολικό ύψος δανεισμού με υποθήκη ή εγγύηση την πρώτη κατοικία μέχρι 130.000 ευρώ στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογιστικοποιημένοι τόκοι κούρεμα του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και εισοδηματικά κριτήρια από 12.500ευρώ για τον άγαμο μέχρι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Όπως είναι γνωστό στην πλατφόρμα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν κόκκινα μέχρι τις 31/12/2018 σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα κριθεί στην πράξη.

Ο στόχος είναι τα δάνεια που θα ενταχθούν στον νέο νόμο να καταστούν στην πλειονότητά τους και πάλι ενήμερα μέσα από την επιμήκυνση της διάρκειας το χαμηλό επιτόκιο κούρεμα και επιδότηση της δόσης.