Την άρση της ασυλίας των Λοβέρδου – Σαλμά αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά μετά από αίτημα της εισαγγελικής αρχής, του μεν βουλευτή της ΔΗΣΥ για την υπόθεση Novartis, του δε βουλευτή της ΝΔ για την υπόθεση των αρθοσκοπήσεων. Τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο Μάριος Σαλμάς ζήτησαν από το Σώμα να ψηφίσει την άρση της ασυλίας τους ώστε οι υποθέσεις που τους αφορούν να εξετασθούν από την Δικαιοσύνη.

Σε σύνολο 214 βουλευτών, υπέρ της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ψήφισαν 213 βουλευτές και ένας ψήφισε κατά. Επίσης 209 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Μάριου Σαλμά ενώ κατά ψήφισαν 4 βουλευτές και ένας δήλωσε παρών. Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε και υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά για υπόθεση διαμάχης του με ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία με 212 «Ναι» και τρία «Όχι».

Οι υποθέσεις Λοβέρδου και Σαλμά

Να θυμίσουμε πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είναι ύποπτος για παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με την δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. η βασική κατηγορία για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι ότι κατά την περίοδο Απρίλιος 2011- Μάιος 2012 με την ιδιότητα του υπουργού Υγείας συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Novartis Ελλάδα ΑΕΒΕ, το ποσό των 200.000 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας και η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος κατά παράβαση των καθηκόντων του. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, “φρονούμε ότι συντρέχει νόμιμη περίπτωση προς άρση της ασυλίας του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να ληφθούν χωρίς όρκο εξηγήσεις του για τη διερευνόμενη κακουργηματική πράξη”.

Για τον Μάριο Σαλμά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ζητά την δικαστική αξιολόγηση των ενεργειών του βουλευτή της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων. Η υπόθεση αφορά την χρέωση κοινών ενοποιημένων νοσηλίων δύο ημερών ύψους 1.400 ευρώ για αρθροσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Μ. Σαλμάς δεν έκανε επέμβαση, αλλά εφάρμοζε μια νέα τεχνική με αποτέλεσμα η εξέταση να κρατά μόλις 20 λεπτά. Παράλληλα, το πόρισμα επισημαίνει την παράνομη αδειοδότηση που εξασφάλισε το διαγνωστικό κέντρο του Μ. Σαλμά παρότι δεν πληρούσε τα κριτήρια. Η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων προσεγγίζει τα 200.000-250.000 ευρώ. «Ο κ. Σαλμάς εντός διαστήματος μόλις 15 περίπου μηνών εκδίδει 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς του ιατρείου του για διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης» αναφέρεται στο πόρισμα και τονίζεται πως «η διαγνωστική αρθροσκόπηση δεν εφαρμόστηκε από κανένα άλλο ιδιωτικό ιατρείο, κλινική ή νοσοκομείο».

Λάβρος ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για άθλια σκευωρία

«Πρώτος εγώ ψηφίζω την άρση ασυλίας μου ως πρώτο βήμα για να τελειώνει αυτή η άθλια μεθόδευση εναντίον μου και εναντίον του κόμματός μου. Δεν μου αρκεί που θα καθίσουν όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της σκευωρίας στο σκαμνί. Θέλω οπωσδήποτε να μην υπάρχει ούτε σε έναν πολίτη η εύλογη αμφιβολία».

Με αυτή την αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην υπόθεση Νοβάρτις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι έστησε μια άθλια σκευωρία με άθλιους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, η οποία κατέρρευσε, ενώ υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Κίνημα Αλλαγής και, αφού δεν του βγήκαν οι «γέφυρες», επανέρχεται και καταφεύγει στη λάσπη.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο «για καταρρακωμένη σκευωρία και παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία», για «ομάδα πολιτικών κακοποιών», «άθλιους σκευωρούς και συνωμότες» που θα συντρίψει και για «γελοιότητες».

Μ. Σαλμάς: Δήθεν σκάνδαλο

«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, «παρότι δεν υπάρχει τίποτα», κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση, οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτεύχθηκε επί της υπουργικής του θητείας και τον πόλεμο που δέχθηκε όταν θέσπισε τον κλειστό προϋπολογισμό.