Την ιδρυτική διακήρυξη της «Νέας Πνοής» στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου παρουσίασε ο Κλ. Μανδαλιανός

Εκδήλωση για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης και των υποψηφίων του συνδυασμού «Νέα Πνοή», που θα διεκδικήσει το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με επικεφαλής  τον Κλεάνθη Μανδαλιανό έγινε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Λαφαζανίδης και ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Κώστας Σωτηράκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους εμπιστεύθηκαν τον κ. Μανδαλιανό να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, παρουσιάστηκαν οι προγραμματικές θέσεις και 72 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει παρουσίαση και άλλων υποψηφίων.

Ακολουθεί η ομιλία του Κλεάνθη Μανδαλιανού

«Φίλες και φίλοι μου
Με συγκίνηση και χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας να γνωρίσετε το νέο μας συνδυασμό. Το νέο μας συνδυασμό που δε δημιουργήθηκε με σκοπό την προσωπική προβολή κανενός, δε βασίστηκε σε κυνήγι απώτερων φιλοδοξιών και συμφερόντων και δε στελεχώθηκε με ανθρώπους που πιστεύουν στα ρουσφέτια και στα αλισβερίσια.

Αντίθετα, δημιουργήθηκε με σκοπό να οικοδομήσει έναν καινούριο Δήμο, αντάξιο των προσδοκιών που τρέφουμε για την καθημερινή διαβίωση των οικογενειών μας. Βασίστηκε στην τιμιότητα, την καθαρότητα και το μεράκι ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας.βιώνουν τα ίδια προβλήματα με όλους μας,αγωνίζονται για το ψωμί τους καθημερινά και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Ο συνδυασμός μας στελεχώθηκε με σωστούς και σοβαρούς ανθρώπους που ξεπέρασαν τις όποιες κομματικές τους πεποιθήσεις, τα όποια προσωπικά τους κίνητρα και ενώθηκαν με στόχο ένα ομορφότερο αύριο για τον τόπο μας.

Είμαστε αχρωμάτιστοι, είμαστε αδέσμευτοι, είμαστε ξεκάθαροι και τίμιοι απέναντι σας! Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί, θεωρώντας ότι είμαστε Μεσσίες ή Σωτήρες, ούτε θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση σαν σκαλοπάτι για ανάδειξη των εαυτών μας και επίτευξη των όποιων υπογείων στόχων μας! Αλλά αντίθετα δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε άλλο τις ψεύτικες υποσχέσεις και την απραξία των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν το Δήμο σε στασιμότητα και παρακμή. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να είμαστε οι παθητικοί δέκτες αυτής της αρρωστημένης κατάστασης!

Ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου έγινε πια ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας με έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό από παλιούς κατοίκους-συχνά προσφυγικής καταγωγής-και νεοφερμένες οικογένειες. Πάνω από 120.000 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μέσα στα όρια του Δήμου, δημιούργησαν σπιτικά και μαγαζιά και απαιτούν τώρα ένα ποιοτικότερο επίπεδο ζωής. Πρέπει να αφουγκραστούμε τις διαμαρτυρίες και τα προβλήματα όλων και να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίλυση τους. Μια διοικητική θέση δεν σημαίνει εξασφάλιση για μια τετραετία αλλά χρέος και ευθύνη απέναντι σε κάθε ζήτημα προκύπτει στη καθημερινότητα των δημοτών.

Όσον αφορά την παιδεία και τη σχολική στέγη,τεράστιες είναι οι ελλείψεις και τα κενά με έντονο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των μαθητών και των οικογενειών τους. Σε έναν δήμο που απαριθμεί κοντά 20.000 μαθητές, υπάρχει Δημοτικό σχολείο και συγκεκριμένα το 25ο άνωθεν της περιφερειακής, που στεγάζεται σε παραπήγματα Kibo κι όχι σε ένα σωστό κτιριακό συγκρότημα. Σε έναν δήμο που οφείλει να σέβεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν είναι δυνατόν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης να στεγάζεται σε ισόγειο μαγαζί με στενότητα χώρου και δυσκολίες πρόσβασης. Πολλά νήπια πηγαίνουν σε απογευματινή βάρδια,καθώς υπάρχουν νηπιαγωγεία που λειτουργούν έτσι λόγω έλλειψης κτιρίων. Πρωταρχική μας μέριμνα θα είναι όχι μόνο η συντήρηση και η αποκατάσταση των προβλημάτων σε ήδη υπάρχοντα σχολικά κτίρια,αλλά και η δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους μαθητές.

Το θέμα της Υγείας και της Κοινωνικής πολιτικής μας αφορά όλους. Δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Ευόσμου να μην έχει επανδρωθεί με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και να στερείται βασικών ιατρικών μηχανημάτων. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα που ζούμε,να μην υπάρχει μηχανοργάνωση στα πλαίσια κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ο γιατρός τι φάρμακα διαθέτει στη φαρέτρα του για να χορηγήσει στον ανασφάλιστο ασθενή. Ο θεσμός «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να αναβαθμιστεί και να υποστηριχθεί ανάλογα και γιατί όχι να εφαρμοστούν προγράμματα φυσιοθεραπειών και λογοθεραπειών κατ’οίκον για κλινήρεις ασθενείς.

Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο πρέπει να αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή προς μια δομημένη κοινωνική πολιτική 365 μέρες το χρόνο-όχι μόνο σακούλες με προιόντα στις μεγάλες γιορτές. Το κοινωνικό παντοπωλείο οφείλει να προσφέρει καθημερινά στους άπορους συνδημότες μας, ενώ γραφεία αντιμετώπισης ανεργίας είναι απαραίτητο να ιδρυθούν και να προωθήσουν σε τοπικές επιχειρήσεις δικά μας παιδιά που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία.Από την άλλη μεριά,οι εργαζόμενες μητέρες έχουν το δικαίωμα σε επαρκείς δομές παιδικών σταθμών,όπου θα στέλνουν τα παιδιά τους, για να μπορέσουν να εργαστούν.

Ωραία, θα μου πείτε, όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με την καθημερινή μας διαβίωση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καίει, καθώς το περιβάλλον του δήμου μας παρουσιάζει πελώρια προβλήματα. Πρώτον, η δυσοσμία και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας που οδηγεί σε δημιουργία ή έξαρση αλλεργιών και πολλών αναπνευστικών παθήσεων στον πληθυσμό. Εμείς μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε την πηγή του προβλήματος , απ’όπου κι αν προέρχεται αυτό,και να δράσουμε άμεσα.Εξωτερικοί αδιάβλητοι και ανεπηρέαστοι συνεργάτες με συγκεκριμένη εξειδίκευση, θα προσληφθούν και θα ελέγχουν τόσο την προέλευση,όσο και την ποιότητα και ποσότητα των ρύπων στην ατμόσφαιρα, απαιτώντας διορθωτικά μέτρα από τις παραβατικές βιομηχανικές μονάδες.

Δεύτερο ζήτημα σε έναν δήμο που απέκτησε τεράστιες διαστάσεις, είναι το κυκλοφοριακό.Συχνά,κεντρικοί δρόμοι του Δήμου μας θυμίζουν Τσιμισκή στα χειρότερα της, με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, δίπλο- και τρίπλο-παρκαρίσματα. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά άμεσα με δημιουργία πάρκινγκ στις γειτονιές του Δήμου και κυρίως με ένα τριώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης πλησίον του Ναού του Ευαγγελισμού,καθώς και με μονοδρομήσεις και διαγραμμίσεις.

Τρίτον, η καθαριότητα και η ευταξία, αυτονόητα δικαιώματα και απαιτήσεις του κάθε πολίτη.Οι γειτονιές του Δήμου πρέπει να αστράφτουν από καθαριότητα και όχι να αντικρίζει κανείς υπερχειλισμένους κάδους και ελεεινά πεζοδρόμια. Εμείς σκοπεύουμε να φροντίζουμε για τον καθημερινό καθαρισμό των δρόμων, τη σωστή συντήρηση των απορριματοφόρων και το συχνό πλύσιμο κάδων και οδών,ώστε να αποφευχθούν τα αιωρούμενα σωματίδια που περαιτέρω επιβαρύνουν την υγεία όλων.Θα αποκαταστήσουμε τα προβλήματα του κακού φωτισμού σε κάθε γειτονιά του τόπου μας και θα μεριμνήσουμε για την επίλυση του προβλήματος των πλεοναζόντων ομβρίων υδάτων σε περιοχές που πλήττονται σε έντονες βροχοπτώσεις,εξασφαλίζοντας σωστά φρεάτια αποχέτευσης.

Θα ξεκινήσουμε άμεσα το ξεκαθάρισμα του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου μας,που προξενεί τεράστια προβλήματα στην αδειοδότηση λειτουργίας πολλών καταστημάτων.Και μιας που αναφερθήκαμε στα καταστήματα, θα θέλαμε να γνωρίζουν οι επαγγελματίες ότι θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε την τοπική αγορά, σε συνεργασία τόσο μαζί τους, όσο και με τα αντίστοιχα επιμελητήρια.

Σε έναν Δήμο που οφείλει να είναι πρωτοπόρος , δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δεκάδες σύλλογοι, επιμορφωτικοί, λαογραφικοί, μουσικοί ή καλλιτεχνικοί δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, παρουσιάζοντας ο καθένας μια ξεχωριστή δουλειά, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις και διδάσκοντας στα παιδιά μας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να έχουν όχι μόνο έναν χώρο για να στεγάζονται, αλλά κι ένα βήμα για να παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις τους. Εκτός από το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα ολοκαίνουριο, σύγχρονο Πολυπολιτισμικό Κέντρο δημιουργήθηκε στο Κορδελιό, αλλά δυστυχώς είναι ακόμη εκτός λειτουργίας λόγω μικρών τεχνικών προβλημάτων. Εμείς θα υπερσκελίσουμε τις δυσλειτουργίες αυτές και θα παραδώσουμε τους χώρους αυτούς στη διάθεση των τοπικών φορέων και των δημοτών. Εκεί θα μπορέσουν επίσης οι θεατρικές ομάδες Ευόσμου και Κορδελιού που χρόνια τώρα παρουσιάζουν εξαιρετικό έργο, να συνεχίσουν να προσφέρουν απτά δείγματα πολιτισμού.

Αρωγοί και συνεργάτες θα σταθούμε όχι μόνο στους πολιτιστικούς φορείς, αλλά και στα πολλά αθλητικά σωματεία και ομάδες του τόπου μας, που γυμνάζουν και διδάσκουν πειθαρχία και αλληλεγγύη στα παιδιά μας. Το έργο τους θα μας βρει συμπαραστάτες και οι δράσεις τους όχι μόνο δεν θα απαξιωθούν, αλλά θα προβληθούν και θα ενισχυθούν. Καινούριες αθλητικές δομές και κτίρια είναι μέσα στα αρχικά μας σχέδια, ενώ πρωτίστως θα φροντίσουμε να παραδοθεί το κλειστό γήπεδο-κολυμβητήριο άνωθεν του περιφερειακού που στέκει ακόμη ημιτελές και ανενεργό, ενώ θα έπρεπε από καιρό να ήταν στη διάθεση των δημοτών.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονήσουμε την Τρίτη ηλικία. Οι παλαίμαχοι της ζωής θα στηριχτούν με προγράμματα άθλησης, ψυχαγωγίας και βοήθειας στο σπίτι και τα ΚΑΠΗ θα αποπεριθωριοποιηθούν, συμμετέχοντας με διάφορες δραστηριότητες στη κοινωνική ζωή του τόπου.

Καλά, θα μου πείτε, με τι χρήματα θα γίνουν όλα αυτά; Και σας απαντώ: με μέτρα σωστής οικονομικής διαχείρισης και με διεκδίκηση κονδυλίων από τα εθνικά προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 και 2 και τα φημισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ. Σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο, δόθηκαν ελάχιστα ποσά από το σύνολο των ΕΣΠΑ που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επειδή δε συντάχθηκαν μελέτες διεκδίκησης των κονδυλίων, που δικαιούνταν η περιοχή μας. Στερηθήκαν οι δημότες και τα παιδιά τους πολλές δυνατότητες για ένα καλύτερο αύριο γιατί κάποιοι μείνανε άπραγοι, αναποφάσιστοι και βολεμένοι στα πόστα τους.

Εμείς θα ορίσουμε ειδικούς συνεργάτες που θα παρακολουθούν τα ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα προγράμματα και θα διεκδικούν άμεσα ότι παρέχεται για την ανάπτυξη του τόπου. Και όλα αυτά θα γίνονται υπό πλήρη διαφάνεια και τιμιότητα γιατί δε ζητάμε την ψήφο σας για να επωφεληθούμε οικονομικά.

Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε την τιμητική σας προτίμηση για να πράξουμε καινούρια πράγματα, να χαράξουμε νέα πλαίσια συνεργασίας δήμου και δημοτών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Δεν διακατεχόμαστε από αρχομανία ή εξουσιολαγνεία, δεν είμαστε μελλοντικοί πολιτικοί καριέρας.

Εγώ γιατρός σπούδασα, έτσι με γνωρίσατε και γιατρός θα παραμείνω! Αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι πολλές καταστάσεις στο Δήμο χρειάζονται επειγόντως γιατρειά και αποφάσισα να σηκώσω τα μανίκια και να αγωνιστώ εκ των έσω, κι όχι από το ασφαλές πόστο του κριτή και επικριτή.

Σε αυτό το έργο, δεν είμαι μόνος. Με πλαισιώνουν όλοι αυτοί οι άξιοι άνθρωποι, δυνατοί μαχητές από κάθε χώρο,από κάθε γειτονιά του δήμου μας από κάθε μετερίζι του αγώνα. Πολλούς τους ξέρω χρόνια, άλλους τους γνώρισα πρόσφατα αλλά για όλους έχω να εγγυηθώ για την ποιότητα και την αξιοπρέπεια τους.

Τους αγαπώ όλους και τους ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά που με τίμησαν να είναι δίπλα μου σε αυτόν το δύσκολο αγώνα.

Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο με τέτοιους ανθρώπους να δώσουμε ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ!

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας να με ακούσετε. Εμείς δε χρωστάμε τίποτα σε κανένα παρά μόνο στις οικογένειες και τα παιδιά μας. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να δώσουμε τα χέρια και να προχωρήσουμε νικηφόρα.

Να κάνουμε το Δήμο μας παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δήμους της Ελλάδας και τα παιδιά μας περήφανα που ζουν σ΄αυτόν».