Το «Ημερολόγιο ενός Tρελού» του Νικολάι Γκογκόλ στο Apodec

Το αριστούργημα του Νικολάι Γκογκόλ «Ημερολόγιο ενός Tρελού» έρχεται από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 για δύο παραστάσεις στο Apodecσε σκηνοθεσία Σπύρου Χαραλάμπους και ερμηνεία του Μάριου Ιωάννου σε κυπριακή διάλεκτο.

Μπορεί το κοινωνικό αδιέξοδο να μας οδηγήσει στην τρέλα και το θάνατο; Μπορεί ο εγκλωβισμένος ήρωας του Γογκόλ να μην υποκύψει στους κανόνες της λογικής και της τρέλας; Δώδεκα χρόνια κουβαλά τα ερωτήματα αυτά μαζί του ο Μάριος Ιωάννου, κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον, φυλακισμένο στις νόρμες της μετρημένης του ζωής, ήρωα του έργου Αυξέντη Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν.

Όσα συμβαίνουν στην σκηνή μοιάζουν με μια σειρά από αμοντάριστα πλανά που εξιστορούν το παρελθόν ενός ανθρώπου που ζει φυλακισμένος στο »κελί» της ύπαρξης και της τάξης του, που αγωνίζεται να κατανοήσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Ένα ολόκληρο σύμπαν με πρωταγωνιστή ένα δημόσιο υπάλληλο, ένα θλιμμένο ανθρωπάκι προσκολλημένο στις νευρώσεις και στις παγίδες μιας άγευστης ζωής επι σκηνής να ερωτεύεται να ελπίζει να πάσχει να βρει πραγματική ελευθερία.

To Θέατρο ως άσυλο φωνών και ιδιαιτεροτήτων, βρίσκει στον »τρελό» του Μάριου Ιωάννου σε σκηνοθεσία Σπύρου Χαραλάμπους μια αρμονία που αγκαλιάζεται τόσο από το περιεχόμενο όσο και από τη γλωσσική δομή.
Το κοινό κάνει δυο υπερβάσεις. Στη μια δέχεται τα νοήματα μέσω της κυπριακής διαλέκτου, ξεπερνώντας όρια και καθιερωμένες γλωσσικές και κοινωνικές δομές. Καθώς ο χρόνος προχωρά ο »Κύπριος Ποπριτσιν» βοηθά το κοινό να υπερβεί την ιδιαιτερότητα του ακούσματος. Ακούγεται στη σκηνή ένας λόγος που δεν ακούγεται συχνά στο Θέατρο (ιδιαίτερα εκτός Κύπρου) δημιουργώντας ένα ταξίδι ιδιαίτερων ρυθμών μα γνώριμων σε κάθε ψυχή.

Δύο αντίπαλα στρατόπεδα: η λογική και η τρέλα, και ένας εγκλωβισμένος ήρωας που αρνείται να υποκύψει στους άκαμπτους κανόνες και των δύο.

Ένας ηθοποιός, μια βαλίτσα, δυο φώτα, το συγκλονιστικό κείμενο του Γκογκολ και γλυκόπικρες σιωπές είναι αυτά που συνθέτουν την παράσταση »Το Ημερολόγιο ενός Τρελού».

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Μάριος Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Χαραλάμπους
Μουσική: Γιώργος Χριστοδουλίδης
Κοστούμια :Sossee Eskidjian
Ελεύθερη Απόδοση στην Ελληνική Κυπριακή Μάριος Ιωάννου, Σπύρος Χαραλάμπους

Ημέρες & Ώρες

Τε 19/06

Ώρα: 21:00

Apodec

Στρ. Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη

Πε 20/06

Ώρα: 21:00

Apodec

Στρ. Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη

 

Πληροφορίες

Apodec
Στρ. Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη

Θεατρική παράσταση
Ημερολόγιο Ενός Τρελού
Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 21:00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6938821666, 2315500710

Πηγή: thessalonikiguide.gr