Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, φραγμός στη σύμπλευση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την ακροδεξιά

“Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερμού, ενεργοποίησης του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εμπιστοσύνης που θα προσφέρει όραμα αισιοδοξίας για το μέλλον”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής. “Είναι η ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτό το υβρίδιο σύμπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα που επανακάμπτουν, αξιοποιώντας την απαξίωση της πολιτικής για να εγχύσουν το δηλητήριό τους στις κοινωνίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι “η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει το πλεονέκτημα αλλά και την αισιοδοξία ότι ο λαός θα ανταποκριθεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που “έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, σταθεροποιήθηκαν οι συντάξεις και δεν έγιναν νέες περικοπές, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος μισθός, κανένας ανασφάλιστος δεν μένει χωρίς περίθαλψη, διασώθηκε το σύστημα δημόσιας Υγείας και δημόσιας Παιδείας. Επιπλέον, η διανομή κοινωνικού μερίσματος καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους πλέον αδύναμους με επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές. Όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το πραγματικό σκηνικό των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2019. Έχουμε εμπιστοσύνη στη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού.”.

Αναφερόμενος στην ρητορική και τη δράση της ‘Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ότι “δεν υποτιμάμε τίποτα, ούτε τη ρητορική -που δεν είναι ουδέτερη αλλά παράγει αποτελέσματα – ούτε πολύ περισσότερο δεν υποτιμάμε τις προκλήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία κατανοεί πως η τακτική των προκλήσεων είναι ατελέσφορη και δεν την οδηγεί πουθενά, αντίθετα την απομονώνει και περισσότερο αποκαλύπτει μια αδυναμία. Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε όχι μόνο οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι παραγωγικές αλλά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλισμένη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για “παράπονα’ της στρατιωτικής ηγεσίας για ελλείψεις στο προσωπικό, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι “τα δημοσιονομικά δεδομένα μας ανάγκασαν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων. Ξεπεράσαμε τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών περικοπών και της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και ανοικτών ζητημάτων της πρώτης μνημονιακής περιόδου 2010-2014 και οδεύουμε σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης”.

Τέλος για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Ρήγας αφού σχολίασε ότι “η συζήτηση για τους εξοπλισμούς βοηθούντων και των ΜΜΕ έχει γίνει λίγο και… εθνικό σπορ”, παρατήρησε ότι “έχοντας διασφαλισμένη την αποτρεπτική επάρκεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μπορούμε πλέον χωρίς βιασύνες να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μελλοντική ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας, είτε αυτό αφορά σκάφη για το Πολεμικό Ναυτικό είτε εναέρια μέσα ή άλλα μέσα για την Πολεμική Αεροπορία είτε αφορά τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, υπό το πρίσμα πάντα της διακλαδικότητας και της συμπληρωματικότητας των Κλάδων”.