Το κεράκι της Φώφης, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ο …δραστήριος κ.Μαγκριώτης…

Περίπου σαράντα σύνεδροι από τη Θεσσαλονίκη θα πάρουν μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο στην Αθήνα. Η κάθοδος, θα είναι παρεΐστικη μάθαμε καθώς η ΝΕ μισθώνει λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει αύριο στις 7 το πρωί.

Έγινε και προσυνεδριακή διαδικασία προχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία της Φώφης Γεννηματά και με “καλεσμένους” γύρω στα 120 άτομα από την πόλη και καμιά 20αριά από την περιφέρεια. Η διαδικασία ήταν λέει «κλειστή». Πράγματι έτσι ήταν. Δηλαδή έγινε μία διαδικασία με “face control”, προκειμένου να μην εμφανιστούν τίποτα ανεπιθύμητοι και υπάρξει έντονος αντίλογος και κριτική. Κάποια στελέχη που έμαθαν για τη διαδικασία εκ των υστέρων, εξοργίστηκαν ενώ άλλοι όπως ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χ. Καστανίδης δυσφορώντας δεν παρέστη και όπως ακούσαμε μάλλον δεν θα κατέβει και στο συνέδριο.

Το προσυνεδριακό event είχε και την έκπληξη του: ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Κριθαρίδης φρόντισε να υπάρξει μία μικρή τούρτα με ένα κεράκι, την οποία πρόσφεραν στη Φώφη Γεννηματα με αφορμή τα γενέθλια της στις 17 Νοεμβρίου. «Τους ευχαριστώ πολύ για τις ευχές τους και τη δύναμη που δίνουν στο Κίνημα Αλλαγής», σημείωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ενώ νωρίτερα στην ομιλία της κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τις καταστατικές αλλαγές που θα προτείνει στο συνέδριο. Δηλαδή ο/η πρόεδρος και τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ να αντιστοιχούν αυτόματα στο/στην πρόεδρο και στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μπορεί να διορίζει το 5% της ΚΕ του κόμματος.

Φώφη γιατί μόνο το 5% και όχι το 15% ή το 45% ή και το 75%; Να κάνετε ένα κόμμα απόλυτα κομμένο και ραμμένο πάνω στον πρόεδρο. Δηλαδή κάτι σαν το “L’ etat c’est moi” του βασιλιά Ήλιου. Αλλά ήταν «σοσιαλιστής», κολλητός του Κούλη, ο Λουί ο 14ος;

Στη διαδικασία δεν ακούστηκαν πολλά. Η Φώφη έψεξε όσους την αμφισβητούν και μιλούν για συνέδριο φάντασμα και παρωδία, όπως ο Γερουλάνος, και τους κάλεσε να θέσουν θέμα ηγεσίας ή να αποχωρήσουν.

Σκέτο θέατρο σκιών, δηλαδή. Διότι η Φώφη ξέρει πως στο συγκεκριμένο συνέδριο με τους διορισμένους συνέδρους, μόνο ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε να εγείρει θέμα ηγεσίας και να χάσει με αξιοπρέπεια, αλλά τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει, διότι ο ευρωβουλευτής θεωρείται… «συνεργάσιμος».

Στο προσυνεδριακό event της Θεσσαλονίκης όμως, υπήρξε αντίλογος και δη από τον πρώην υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος έκανε μία «αντιεισήγηση» και διαφώνησε σχεδόν σε όλα με την Γεννηματά. Βασικά χαρακτήρισε θολή την πολιτική και την στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και μίλησε για αντιφάσεις και επί της ουσίας έθεσε την πρόταση ο χώρος να ανασυγκροτηθεί στο πλαίσιο ενός νέου φορέα. Προφανώς απελευθερωμένος από τα δεσμά των εσωκομματικών ισορροπιών, ο πρώην υπουργός πλέον εκφράζεται και δρα ελεύθερα…

Σήμερα μιλήσαμε με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή διάθεση συμμετοχής στο συνέδριο. «Είχαμε την τούρτα της Φώφης. Αυτό αρκεί. Να μη το κάνουμε και πανηγύρι», σχολίασε ενδεικτικά ένα μέλος της ΚΕ, που δεν θα παραστεί, όπως είπε, στην συνεδριακή παρωδία…

Φ.Δ.