Το ΚΙΝΑΛ ανασυγκροτεί τις ΝΕ – Τα ονόματα για τη θέση του συντονιστή Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά εσωκομματικής ανασυγκρότησης έχει τεθεί το Κίνημα Αλλαγής, με τα στελέχη της Θεσσαλονίκης να προετοιμάζονται για την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην 84η ΔΕΘ, αλλά και για τις εσωκομματικές διαδικασίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την εκλογή νέων συντονιστικών οργάνων στις Νομαρχιακές και Δημοτικές οργανώσεις του κόμματος.

Κεντρικά στο ΚΙΝΑΛ προετοιμάζονται κυρίως για τον εορτασμό της 45ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτέμβρη. Η πανηγυρική εκδήλωση θα γίνει εκτός Αθηνών, στη Λάρισα, και θα είναι αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα. Στόχος είναι η ισχυροποίηση των δεσμών του Κινήματος με τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος παραδοσιακά είναι από τους στυλοβάτες του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. Μετά την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ο επόμενος μεγάλος σταθμός για το ΚΙΝΑΛ, είναι η ΔΕΘ.

Η Φ. Γεννηματά αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 9 -10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πρόγραμμα της περιλαμβάνει: συναντήσεις με φορείς της πόλης και ανοιχτή ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Μέγαρο, επίσκεψη στα περίπτερα της Έκθεσης αλλά και ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, κάτι που η Φώφη Γεννηματά είχε αποφύγει τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη φετινή ΔΕΘ, θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στην ομιλία της η Φ. Γεννηματα, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να διατυπώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την στρατηγική της κεντροαριστεράς για την επόμενη πολιτική περίοδο και να οριοθετήσει τις σχέσεις του κόμματος της με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανά να δώσει απαντήσεις για τα ζητήματα των συνεργασιών αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ θα μιλήσει για την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δώσει έμφαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Και στη μέση το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Σε ότι αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, αλλά το ζήτημα φαίνεται να «κολλάει» στο γεγονός ότι το αίνιγμα με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, παραμένει αναπάντητο.

Τυπικά το ΠΑΣΟΚ, ως υφιστάμενος πολιτικός φορέας, που έχει αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις (δάνεια, υποχρεώσεις προς πιστωτές, ρυθμίσεις, ενοίκια κτιρίων κ.ά.), πρέπει να «διευθετήσει» τους λογαριασμούς του, γεγονός που νομότυπα απαιτείται η σύγκλιση συνεδρίου, ώστε να υπάρχει επικυρωμένη εκπροσώπηση του. Οι υποχρεώσεις του «οργανισμού ΠΑΣΟΚ», είναι διευθετημένες μέχρι τον Ιανουάριου του 2020, οπότε το συνέδριο πρέπει να γίνει στο τέλος του 2019.

Ωστόσο από μόνο του, ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ξεχωριστό πολιτικό γεγονός και ήδη κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει «μοχλό εξελίξεων» στην κεντροαριστερά. Δηλαδή να μη γίνει μία τυπική διαδικασία, με «διορισμένους» συνέδρους, που απλά θα κληθούν να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία του Κινήματος, αλλά να διεξαχθεί ένα κανονικό πολιτικό συνέδριο, που θα συζητήσει ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας, στρατηγικής και συνεργασιών. Όπως είναι αναμενόμενο αυτές οι προτάσεις που προέρχονται κυρίως από την πλευρά των «παπανδρεικών» αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και θέτουν εκ νέου ζητήματα για την πορεία και την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του κόμματος.

Στη Θεσσαλονίκη αναζητούν γραμματέα

Σ αυτό το πλαίσιο λοιπόν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ καλούνται να εκλέξουν νέα συντονιστικά όργανα, την ώρα μάλιστα που πολλές Νομαρχιακές Επιτροπές είναι ακέφαλες και χωρίς συντονιστικά όργανα. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, ο συντονιστής της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Παπαστεργίου, παραιτήθηκε λόγω της υποψηφιότητας του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το διάδοχο ενδιάμεσο σχήμα της Συντονιστικής Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Νίκο Κριθαρίδη και αναπληρωτή τον Γιάννη Κυανίδη, πλέον μετά τις εκλογές στερείται νομιμοποίησης. Έτσι το μόνο οργανωτικό σχήμα που τυπικά βρίσκεται σε ισχύ, αλλά εκ των πραγμάτων και επί της ουσίας έχει καταργηθεί, είναι η παλιά Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με γραμματέα τον Χρήστο Παπαδούλη, ο οποίος έχει και την «νομική ευθύνη», αλλά χωρίς πολιτική νομιμοποίηση.     

Συνεπώς εκ των πραγμάτων τίθεται η ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να προχωρήσει στην οργανωτική του ανασυγκρότηση. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν επικεφαλής της ΝΕ της πόλης. Κάποιοι θεωρούν ότι η επιλογή του Νίκου Κριθαρίδη, που διετέλεσε και γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μία λύση ενώ άλλοι εγείρουν αντιρρήσεις γιατί είχε αναλάβει τον συντονισμό της Εκλογικής Επιτροπής. Επίσης ακούγεται και το όνομα του Τάσου Τελίδη, πρώην δημοτικού συμβούλου, από το περιβάλλον των παπανδρεικών και του Χ. Καστανίδη, ενώ στο τραπέζι, εκ μέρος των «Ανδρουλακικών», έχει πέσει το όνομα της γιατρού Πένυς Δαλαμπούρα…