Το μετέωρο βήμα του ΚΙΝΑΛ – Την Παρασκευή συνεδριάζει η ΚΕ

Οι διαγραφές του Μ. Χρυσοχοίδη και της Σ. Μενδώνη, από τα μητρώα του κόμματος, επειδή ανέλαβαν θέσεις υπουργών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να σκιαγραφούν, εν μέρει, τις διαθέσεις του ΚΙΝΑΛ έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά το κόμμα της Φ. Γεννηματά, και μετεκλογικά, παραμένει ένα κόμμα μετέωρο, με ασαφές αλλά συντηρητικό πολιτικό στίγμα και στρατηγική, που αναζητεί θέση και ρόλο στη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Την Παρασκευή στις 2μμ στο ξενοδοχείο Caravel της Αθήνας, θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να περιγράψει το όραμα της για την επόμενη ημέρα και να εμφυσήσει στα στελέχη του κόμματος την αισιοδοξία ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να χαράξει την δική του ξεχωριστή πορεία. Ομως, όπως φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα, για το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Η ασφάλεια της “ουδέτερης” ζώνης…

Ο νέος ισχυρός  δικομματισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών και το ΚΙΝΑΛ ως κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης, δεν θα μπορεί για πολύ καιρό, να κρύβεται στην ασφάλεια της “ουδέτερης ζώνης” των δήθεν ίσων αποστάσεων. Από τα δεξιά έχει μία αυτοδύναμη και ενισχυσμένη ΝΔ, η οποία αφού συσπείρωσε τον συντηρητικό χώρο και αποψίλωσε την άκρα δεξιά, θα στραφεί περισσότερο προς το κέντρο αναζητώντας νέες συμμαχίες και στελέχη, όπως έπραξε δηλαδή με την “ενσωμάτωση” των Χρυσοχοίδη και Μενδώνη αλλά και του Κυριάκου Πιερρακάκη, στενού συνεργάτη κάποτε του Ε. Βενιζέλου.

Επίσης από την αριστερή πτέρυγα, υπάρχει ο ηττημένος αλλά ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Α. Τσίπρα διατηρεί υπολογίσιμα ποσοστά και δυνάμεις και φιλοδοξεί ως «Προοδευτική Συμμαχία» να εκφράσει «το όλον» του ευρύτερου δημοκρατικού – προοδευτικού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν προτίθεται να αφήσει αντιπολιτευτικό χώρο, ούτε να ανεχτεί πλαγιοκοπήσεις από το ΚΙΝΑΛ.

Επίσης υπάρχει και το νέο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, ΜΕΡΑ25, που θα επιχειρήσει, εκτός από την ριζοσπαστική – ανανεωτική αριστερά, να καλύψει και να εκφράζει ακόμα και το ριζοσπαστικό κέντρο.  Τι θα πράξει και πως θα κινηθεί λοιπόν το ΚΙΝΑΛ;

Θα αναμετρηθούμε στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Σ’ αυτό το ερώτημα δεν έχουν απαντήσεις ούτε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που συνεχώς πέφτουν σε αντιφάσεις και αδυνατούν να καταθέσουν ξεκάθαρες προτάσεις και θέσεις. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ δεξιά ή λίγο δεξιά. «Θα είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση με δεξιά χαρακτηριστικά και θα αναμετρηθούμε στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δούμε τί θα κάνει ως αντιπολίτευση» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρητσίδης, ερωτηθείς σήμερα για τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή ερωτηθείς για την κυβέρνηση της ΝΔ, θεώρησε δεδομένη την αντιπαράθεση με τον …ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στις εξαγγελίες της νέας δεξιάς κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές, επενδύσεις και ασφάλεια, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΚΙΝΑΛ, ενώ για τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑ τάσσεται κατά της απλής αναλογικής. Επανέφερε δε την πρόταση για μείωση του μπόνους των 50 εδρών και τη αντικατάσταση του με ένα μικρότερο μπόνους 35 εδρών.

Μένει λοιπόν να δούμε πως το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε η ηγεσία του γνωρίζει πολύ καλά, ότι το άθροισμα των εδρών του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ συγκροτούν μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 εδρών, που μπορεί να δρομολογήσει πολλές αλλαγές. Εξάλλου στο τραπέζι ήδη υπάρχουν θέματα όπως, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η προεδρική εκλογή, η κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά και μία σειρά άλλα κεντρικά ζητήματα, που δεν επιδέχονται ούτε ελιγμούς, ούτε παρελκυστικά κοινοβουλευτικά τερτίπια…